Symptomen als een spiraal niet goed zit: hierop moet je letten
Spiralen zijn een populaire en effectieve vorm van langdurige anticonceptie voor veel vrouwen. Ze zijn veilig en betrouwbaar, maar helaas kan het toch soms voorkomen dat een spiraaltje niet meer goed zit. Wat zijn aanwijzingen dat een spiraal niet goed zit? Hoe vaak komt het eigenlijk voor? In deze blog vertellen we je er alles over.
Hoe vaak komt het voor dat een spiraaltje niet goed blijft zitten?
Na het plaatsen is er een kleine kans dat een spiraal niet goed blijft zitten. Gelukkig komt dit niet vaak voor en blijven de meeste spiralen gewoon goed zitten. Uitzakken van een spiraaltje gebeurt bij zo’n 2-5% van alle geplaatste spiralen. Als een spiraaltje uitzakt, gebeurt dit het vaakst na de eerste menstruatie. Om te kijken of de spiraal nog op de juiste plek zit, heb je daarom 6 weken na plaatsing een nacontrole. Je zorgverlener kijkt dan met een eendenbek inwendig of het spiraaltje op de goede plek zit. Het kan ook dat je zorgverlener dit met een vaginale echo controleert.
Welke symptomen zijn er als een spiraaltje niet goed zit?
Het is best lastig zelf te herkennen of een spiraaltje niet op de juiste plek zit. Niet elke vrouw ervaart klachten. Maar onderstaande symptomen kunnen signalen zijn dat de spiraal niet goed zit. Twijfel je of je spiraaltje misschien niet (meer) goed zit, neem dan contact op met je zorgverlener.
Abnormaal bloedverlies
Een van de meest voorkomende symptomen van een spiraal dat niet goed zit, zijn abnormale bloedingen. Dit kan variëren van hevigere menstruaties tot onregelmatig tussentijds bloedverlies tussen menstruaties. Als je plotseling veranderingen in je bloedingspatroon opmerkt na de plaatsing van een spiraal, bespreek dit dan met je zorgverlener. Let op: de eerste maanden na plaatsing van een spiraaltje moet je lichaam ook wennen aan een spiraaltje. Je kan de eerste 3-6 maanden meer en onregelmatiger bloedverlies hebben. Lees hier meer over hoe de menstruatiecyclus werkt.
Pijn en krampen
Omdat je lichaam de eerste maanden aan een spiraaltje moet wennen, kan je krampen ervaren. Maar als je aanhoudende, onverklaarbare pijn of krampen ervaart, kan dit een teken zijn dat het spiraaltje niet goed zit. Als de pijn ondraaglijk wordt of blijft aanhouden, raadpleeg dan je zorgverlener.
Voelbaar spiraaltje
Normaal gesproken moet je spiraaltje niet voelbaar zijn voor jou of je partner. Als je het spiraaltje voelt, kan dit erop wijzen dat het is verschoven. Dit kan voelen als een luciferstokje dat uit je baarmoedermond steekt. De touwtjes van de spiraal kan je wel voelen, deze krullen zich een paar dagen na de plaatsing meestal om de baarmoedermond heen. Neem contact op met je zorgverlener als de touwtjes niet meer voelbaar zijn.
Vermoeden zwangerschap
Spiraaltjes zijn zeer effectief in het voorkomen van zwangerschap, maar er blijft altijd nog een heel klein risico. Als je symptomen ervaart die kunnen wijzen op een niet goed zittend spiraaltje en je hebt reden om te twijfelen of je niet zwanger zou kunnen zijn, doe dan zo snel mogelijk een zwangerschapstest.
Vergeet niet: meestal gaat het goed!
Gelukkig zijn spiralen doorgaans veilig en effectief. Wel is het belangrijk om alert te zijn op mogelijke symptomen van een spiraaltje dat mogelijk niet goed (meer) zit. Als je een van de bovengenoemde symptomen ervaart, neem dan contact op met je zorgverlener. Maar vergeet niet dat het meestal gewoon goed gaat en de kans dat een spiraaltje uitzakt gelukkig relatief klein is. Lees hier meer over de betrouwbaarheid van koperspiralen.
Naast de T-Safe koperspiraal zijn er nog andere soorten koperspiralen: Multi-Safe en Flexi-T. Benieuwd naar het verschil tussen deze spiralen? Lees er hier alles over.
Bronnen:
Deel via social media
Laatst bijgewerkt op 21 augustus 2023 door Titus Health Care