Opeens ontdek je dat je twee dagen de pil bent vergeten. Het condoom scheurde tijdens de seks. Of je had zo’n leuke avond dat je zonder erbij stil te staan seks hebt gehad zonder bescherming. Wat moet je doen? Gelukkig zijn er diverse methoden om zwangerschap te voorkomen. Op deze pagina lees je er alles over.

Wanneer loop ik risico?

Als je onbeschermd hebt gevreeën, loop je kans zwanger te worden. Om te weten wanneer je risico loopt, is het goed om iets meer over je cyclus te weten. Elke maand heb je een eisprong, ongeveer twee weken na de eerste dag van de menstruatie. Een zaadcel kan in die periode een eicel bevruchten, waarna het na 5 dagen kan innestelen in de baarmoederwand. Na de innesteling begint de zwangerschap. Je kan een paar dagen per maand zwanger worden. Dit is een paar dagen vóór de eicel vrijkomt plus de dag waarop de eicel vrijkomt. Welke dagen dat precies zijn kan je wel ongeveer, maar niet exact bepalen. Ook is het belangrijk om te weten dat zaadcellen tot wel 5 dagen in leven kunnen blijven. Alles weten over je cyclus? Lees dan deze blog.

Hoe lang na onveilige seks kan ik een morning-aftermiddel gebruiken?

Als je onveilige seks hebt gehad, heb je ongeveer 3 tot 5 dagen de tijd om een morning-aftermethode te gebruiken. Je hebt dus iets meer tijd dan alleen de ‘morning after’ maar het is wel belangrijk om niet af te wachten. Het verschilt per soort morning-aftermethode hoeveel tijd je hebt. Hoe eerder je actie onderneemt, hoe meer mogelijkheden je hebt. Deze handige tijdcalculator helpt je op weg. Vul in wanneer je onbeschermde seks hebt gehad en de calculator helpt je verder met advies.

Tijdcalculator

Welke morning-aftermethoden zijn er?

Er zijn twee soorten morning-aftermethoden:

 • Een koperspiraaltje
  Bijvoorbeeld T-Safe, Multi-Safe of Flexi-T (allemaal tot 5 dagen na onveilig vrijen).
 • De morning-afterpil
  Bijvoorbeeld NorLevo, Isteranda en Postinor (tot 3 dagen na onveilig vrijen) of EllaOne (tot 5 dagen na onveilig vrijen).Wat moet ik weten over een koperspiraal als morning-aftermethode?

Een spiraaltje is bekend als anticonceptie, maar een koperspiraal werkt ook als noodanticonceptie. Sterker nog, een koperspiraal is de meest betrouwbare vorm van noodanticonceptie. De kans dat je na het plaatsen van een koperspiraaltje (binnen 5 dagen) toch zwanger wordt is 0,2-1%. Een koperspiraal kan je tot 5 dagen na onveilig vrijen laten plaatsen bij je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Extra voordeel: je hebt daarna meteen tot wel 5 of zelfs 10 jaar betrouwbare anticonceptie! Meer informatie over koperspiralen lees je op deze pagina. Twijfel je welk koperspiraal bij jou past? We schreven er een handige blog over.

spiraal als morningafter

Wat zijn de voor- en nadelen van een koperspiraal als morning-aftermethode?

Voordelen

 • Met een koperspiraaltje is de kans het grootst dat je niet zwanger wordt.
 • Een koperspiraal is hormoonvrij, dus je hebt geen hormonale bijwerkingen.
 • Je hebt meteen een betrouwbaar anticonceptiemiddel voor tot wel 5 of zelfs 10 jaar.
 • Het heeft geen wisselwerking met andere medicijnen en geen invloed op  borstvoeding.

 Nadelen

 • Je moet eerst een afspraak maken bij een arts of verloskundige.
 • Het plaatsen van het koperspiraaltje kan soms als pijnlijk worden ervaren.
 • Als je het niet wilt gebruiken als anticonceptiemiddel, moet het verwijderd worden.


Wat moet ik weten over de morning-afterpil?

Een morning-afterpil is een pil die je kort na de onbeschermde seks inneemt. De pil zorgt ervoor dat je niet zwanger raakt. Er zijn in Nederland twee varianten van de morning-afterpil: de pil met levonorgestrel die je tot 3 dagen kan nemen (o.a. Norlevo, Isteranda en Postinor) en de pil met ulipristal die je tot 5 dagen kan nemen (o.a. EllaOne). De morning-afterpil stelt de eisprong uit, waardoor er geen bevruchting kan plaatsvinden. Hoe sneller je de pil inneemt, hoe beter. Maar let op: de morning-afterpil werkt niet meer als je al een eisprong hebt gehad. De kans dat je na het gebruik van de morning-afterpil toch zwanger wordt, is 1-2%.

morningafterpil

Wat zijn de voor- en nadelen van de morning-afterpil?

Voordelen

 • Je hoeft niet naar de huisarts. Je kan de morning-afterpil zonder recept kopen bij de apotheek, drogisterij of bij sommige supermarkten.
 • Een morning-afterpil is goedkoper dan een koperspiraal.

Nadelen

 • Bij gebruik van sommige medicatie is de morning-afterpil minder effectief.
 • Je moet condooms gebruiken tot je volgende menstruatie.
 • Geef je borstvoeding? Bij de pil met levonorgestrel moet je de borstvoeding 8 uur stopzetten. Bij de pil met ulipristal mag je een week lang geen borstvoeding geven.


Wat kost een koperspiraal of morning-afterpil?

Het koperspiraaltje is verkrijgbaar bij de apotheek en is vaak op voorraad bij verloskundigen. De prijzen liggen rond € 60 tot € 85, afhankelijk van het type spiraal. De zorgverzekeraar vergoedt het plaatsen van een spiraaltje bij de huisarts en verloskundige. Als je de koperspiraal ook als anticonceptiemiddel gaat gebruiken en je aanvullend verzekerd bent voor anticonceptie, dan vergoedt de verzekeraar meestal ook het spiraaltje zelf.

Morning-afterpillen zijn voor iedereen vrij te koop in de apotheek, drogisterij of sommige supermarkten. De prijs is € 12 tot € 21. De zorgverzekeraar vergoedt de morning-afterpil aan vrouwen tot 21 jaar als het op recept wordt afgehaald bij de apotheek. Sommige aanvullende pakketten vergoeden ook boven de 21 jaar. Bij de drogist of supermarkt betaal je gewoon zelf.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je nog enkele veelgestelde vragen over morning-aftermethoden. Staat jouw vraag er niet bij? Dan kun je contact met ons opnemen.

FAQ professionals

Nee, de morning-afterpil werkt eenmalig en beschermt niet tegen zwangerschap als je de dagen erna onveilig vrijt. Gebruik tot je volgende menstruatie altijd een condoom of ander alternatief. Een koperspiraaltje beschermt na plaatsing wel direct, je hoeft dan geen andere anticonceptie meer te gebruiken.

Door de naam lijkt het wel zo, maar nee, een morning-afterpil hoef je niet ’s ochtends in te nemen. Het is vooral belangrijk dat je de pil zo snel mogelijk inneemt.

De bijwerkingen van morning-afterpillen zijn over het algemeen minimaal. Mogelijke bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid (soms braken), pijn in onderbuik, vermoeidheid of duizeligheid, gevoelige borsten en onregelmatige bloedingen. De volgende menstruatie komt vaak eerder dan normaal.

Belangrijk om te weten: als je moet overgeven binnen 3 uur na het innemen van de morning-afterpil, dan moet je zo snel mogelijk een nieuwe pil innemen. Lees altijd goed de bijsluiter.

De meeste vrouwen hebben weinig tot geen last van het koperspiraaltje. Bij sommigen is er wel sprake van bijwerkingen, zoals een hevige, langdurige en/of onregelmatige menstruatie, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Als je het koperspiraaltje laat zitten als anticonceptie kun je de eerste drie maanden van deze klachten last hebben. Daarna nemen deze klachten af. Meer informatie over bijwerkingen en klachten lees je op deze pagina. Lees ook altijd goed de bijsluiter.

Nee, morning-aftermethoden hebben geen invloed op je vruchtbaarheid. Dit geldt zowel voor de morning-afterpil als het koperspiraaltje.

Nee, morning-aftermethoden zijn geen ‘mini-abortus’. Ze breken namelijk geen zwangerschap af. Zowel de koperspiraal als een morning-afterpil zorgen dat je niet zwanger wordt. Ze werken niet als je al zwanger bent.