Hoe zit het ook alweer? Zo werkt je menstruatiecyclus!

7 maart 2023By Titus Health Care

Als je een koperspiraaltje hebt, zoals de T-Safe, behoud je je eigen cyclus. Maar hoe werkt je cyclus ook alweer precies? En waarom heb je in bepaalde periodes een super goed humeur, ben je actief en heb je meer zin in seks dan in andere periodes? De menstruatiecyclus is een ingewikkeld samenspel tussen verschillende hormonen en organen. Logisch dus dat je soms wel eens kwijt bent hoe je cyclus ook alweer precies werkt. Je kunt het een beetje vergelijken met hoe je je voelt tijdens verschillende seizoenen in een jaar. Lees deze blog voor een opfrisser van wat er nu iedere maand met je lichaam gebeurt!

De eerste helft van de cyclus

Gemiddeld duurt een menstruatiecyclus 28 dagen. De eerste helft loopt bij een gemiddelde cyclus van dag 1 tot 14. Dag 14 is dan de dag van je eisprong. Als je een kortere of langere cyclus hebt, is de eerste helft korter of langer. Heb je bijvoorbeeld een cyclus van 32 dagen, dan is de eisprong als het ware ‘later’ in de cyclus. De eerste helft van de cyclus kun je opdelen in twee fases: je menstruatie en de folliculaire fase.

De menstruatie

‘Winter is coming’, oftewel: je bent ongesteld. De start van je menstruatie is dag 1 van je cyclus. Tijdens je menstruatie wordt het baarmoederslijmvlies afgebroken doordat de hormoonlevels van progesteron en oestrogeen laag zijn in deze periode. Meestal ben je wat chagrijniger en heb je weinig energie om dingen te ondernemen. Sommige vrouwen hebben ook last van lichamelijke kwaaltjes: krampen in de baarmoeder, rugpijn of een opgeblazen gevoel.

De folliculaire fase

Gelukkig komt na de winter de lente! In de folliculaire fase van je menstruatiecyclus gaan nieuwe eitjes (follikels) rijpen in de eierstokken. Dit gebeurt onder invloed van het follikel stimulerend hormoon (FSH), dat door de hypofyse (een kleine klier in je hersenen) naar je eierstokken wordt gestuurd. Je oestrogeenlevel gaat weer flink stijgen. En dat merk je: je energie komt weer terug, je hebt zin in de lente! Tegen het einde van deze fase merk je dat je libido toeneemt, de lentekriebels zijn in aantocht…

De tweede helft van de cyclus

Het startsein van de tweede helft van je menstruatiecyclus is de eisprong. De eisprong is altijd 14 dagen vóór je menstruatie. Net als de eerste helft van je cyclus, kan je ook de tweede helft van je cyclus weer opdelen in twee fases: de ovulatie en de luteale fase.

De ovulatie

’It feels like summer’! In deze fase van je menstruatiecyclus ben je vruchtbaar. Je voelt je vaak geweldig, energiek en je libido is hoog. De hormonen FSH en oestrogeen bereiken hun hoogtepunt. Daarnaast gaat de hypofyse vanuit je hersenen luteïniserend hormoon (LH) produceren. De laatste zorgt voor de LH-piek, waarna een eitje vrijkomt. Dit eitje komt direct in de eileider en kan bevrucht worden. Zaadcellen kunnen tot wel 5 dagen overleven, dus houd er rekening mee dat je ook zwanger kan worden als je seks hebt vlak voordat de eisprong plaatsvindt!

De luteale fase

Het begint te regenen en de blaadjes vallen van de bomen; de herfst is aangebroken. In deze fase gaat het hormoon progesteron eerst stijgen, maar weer afnemen als je niet zwanger bent. Hoe minder progesteron er in je lichaam zit, hoe meer last je kunt krijgen van klachten. Denk aan minder energie, stemmingswisselingen, hoofdpijn en gevoelige borsten. Het is dus helemaal logisch dat je niet zoveel zin kan hebben in je intensieve sportsessie! Ondertussen is je lichaam zich weer klaar aan het maken voor je menstruatie. Op het moment dat je ongesteld wordt, is dit weer dag 1 van een nieuwe cyclus.

Menstruatiecyclus met koperspiraal

Laatst bijgewerkt op 13 juli 2023 door Titus Health Care