9 gouden tips na plaatsing van een koperspiraal

7 juni 2024By Titus Health Care

Ga je binnenkort een koperspiraal laten plaatsen? Of je nu voor de T-Safe, Multi-Safe of Flexi-T spiraal kiest, het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over wat je kunt verwachten en hoe je je optimaal kunt voorbereiden. Hier zijn 9 gouden tips na plaatsing van een koperspiraal. Zo kun jij zonder zorgen genieten van deze betrouwbare vorm van anticonceptie.

1. Neem 'Me-time'

Ja, het plaatsen van een koperspiraal is niet niks. Wees daarom de komende dagen extra lief voor jezelf en neem rust. Zet je telefoon op vliegtuigstand. Plof lekker op de bank met een dekentje, zet je favoriete film op en leg een heerlijke reep chocola binnen handbereik. Je bent helemaal klaar voor wat welverdiende ‘me-time’.

2. Ga niet direct sporten

Geef je lichaam wat tijd om te herstellen. Een dagje rust kan wonderen doen. Dus laat die hardloopschoenen maar even aan de kant staan en gun jezelf de luxe van een relaxdagje. En als je je de volgende dag weer top voelt, kun je gewoon weer je sportroutine oppakken. Het gaat erom dat je luistert naar je lichaam en goed voor jezelf zorgt!

3. Leg een kruik of pittenkussen klaar

De eerste dag(en) kan je last krijgen van buikkrampen. Zorg ervoor dat je een kruik of een pittenkussen in huis hebt. De warme kruik of verwarmd pittenkussen kun je tegen je buik of rug aan leggen. Dit ontspant de spieren, waardoor de pijn vermindert.

4. Neem een ibuprofen

Mocht je pijnlijke buikkrampen hebben, kan je het beste een ibuprofen te nemen. Ibuprofen vermindert de baarmoederkrampen en de pijn. Ook de hoeveelheid bloedverlies kan door ibuprofen afnemen. Buikkrampen en pijn verminderen binnen één uur. Het effect houdt ongeveer 8 uur aan.

5. Neem een dagje vrij

Het beste neem je vrij van je werk voor de rest van de dag. Of zorg in elk geval dat je geen afspraken hebt staan en vraag je leidinggevende of je eerder mag stoppen als je toch te veel last hebt.

6. Geen geslachtgemeenschap, geen tampons of een menstruatiecup

De eerste dag na plaatsing raden we geslachtsgemeenschap af. Daarnaast adviseren we om geen tampons of menstruatiecup te gebruiken tijdens de eerste dagen na plaatsing. Het gebruik van een menstruatiecup wordt sowieso afgeraden als je een spiraaltje gebruikt. Uit recent onderzoek is namelijk gebleken dat de kans op expulsie dan groter is. Als je toch een menstruatiecup wilt gebruiken, let er dan op dat het vacuüm verbroken wordt, voordat je de cup verwijdert.

7. Stel vragen

Aarzel niet om vragen te stellen aan je arts, verloskundige of gynaecoloog als je iets niet begrijpt of als je je zorgen maakt over de koperspiraal. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en eventuele zorgen te bespreken met een medische professional.

8. Overweeg een nacontrole

Na het plaatsen van een spiraal is een nacontrole aan te raden. Tijdens deze afspraak controleert je zorgverlener of de draadjes van het spiraal zichtbaar zijn en of ze de juiste lengte hebben. Als dat in orde is, zit het spiraal waarschijnlijk goed in de baarmoeder. Zijn de draadjes niet zichtbaar, dan wordt een echo gemaakt om de positie van het spiraal te bevestigen. Veel vrouwen vinden het prettig om te weten of hun spiraal goed zit. Het Nederlands Huisartsen Genootschap adviseert een nacontrole ongeveer 6 weken na de plaatsing.

9. Zet de verwijderings- of vervangingsdatum in je agenda

Een belangrijke tip na het plaatsen van een koperspiraal is om direct de datum voor verwijdering of vervanging in je agenda te zetten. Dit helpt je om op tijd een afspraak met je arts te maken en te voorkomen dat je spiraal langer blijft zitten dan aanbevolen. Dat kan de effectiviteit verminderen en mogelijke complicaties veroorzaken. Bij de verschillende typen koperspiralen is de verblijfsduur verschillend. Een T-Safe spiraal kan tot 10 jaar blijven zitten, terwijl Multi-Safe en Flexi-T spiralen na 5 jaar vervangen moeten worden. Noteer dus duidelijk in je agenda wanneer jouw spiraal vervangen moet worden en zet eventueel een herinnering een paar maanden van tevoren, zodat je voldoende tijd hebt om een afspraak in te plannen. Zo blijf je verzekerd van een effectieve en betrouwbare anticonceptiemethode.

9 tips na plaatsing van een koperspiraal