Anticonceptie na een gastric bypass: wat past het beste bij jou?

21 mei 2024By Titus Health Care

Er kunnen verschillende redenen zijn die ervoor zorgen dat een bepaalde vorm van anticonceptie minder geschikt voor je is. Hoe zit dit eigenlijk bij een maagomleiding, oftewel een ‘gastric bypass’? In deze blog vertellen we je er alles over!

Wat is een gastric bypass?

Een gastric bypass is een maagomleiding. Mensen met ernstige vormen van overgewicht kunnen met deze ingreep behandeld worden. Het is een operatie waarbij de maag verkleind wordt. Daarnaast wordt ervoor gezorgd dat er als het ware een stukje van de dunne darm wordt ‘overgeslagen’. Hierdoor heb je uiteindelijk minder honger en kan je gewicht verliezen.

Welke anticonceptie na een gastric bypass?

Na een gastric bypass is het goed om weer even stil te staan bij het onderwerp anticonceptie. Doordat de maag verkleind wordt en er een stukje van de dunne darm wordt overgeslagen, neem je minder voedingsstoffen op. Stel dat je de anticonceptiepil gebruikt, dan kan deze dus minder goed worden opgenomen door je lichaam. Dit betekent dat de anticonceptiepil zijn werk niet zo goed meer kan doen. Het gevolg daarvan is dat de pil minder betrouwbaar is bij een gastric bypass. Het risico op een zwangerschap neemt dan iets toe. Als je (nog) geen kinderwens hebt, is deze vorm van anticonceptie daarom mogelijk minder geschikt.

Welke anticonceptie is wél geschikt na een gastric bypass?

Ons advies is altijd om hierover een gesprek aan te gaan met je zorgverlener om te kijken welke anticonceptie na een gastric bypass het beste bij je past. Een zorgverlener kan jou helpen om jouw wensen in kaart te brengen en kijkt goed met je mee naar jouw persoonlijke situatie en medische achtergrond. Na een gastric bypass is er gelukkig nog steeds veel keuze uit verschillende anticonceptiemethoden. Een koperspiraal bijvoorbeeld, is helemaal geen probleem. De koperspiraal werkt immers alleen in je baarmoeder. Deze wordt niet minder betrouwbaar omdat er in je maagdarmstelsel minder (voedings)stoffen worden opgenomen. Maar ook een hormoonspiraal, implantatiestaafje, anticonceptiepleister of anticonceptiering zijn bijvoorbeeld opties als anticonceptie na een gastric bypass.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met je zorgverlener. Zij kunnen je goed adviseren over anticonceptie na een gastric bypass.

welke anticonceptie na een gastric bypass?