Zwanger worden na een koperspiraal: dit is wat je moet weten

8 september 2023By Titus Health Care

Een koperspiraal laat je plaatsen om een zwangerschap te voorkomen. Maar als je besloten hebt dat je juist zwanger wil worden, hoe gaat dat dan na een koperspiraal? Ben je direct vruchtbaar? Moet je eerst een tijdje wachten met zwanger worden? Wij leggen het je uit!

Verwijderen van de koperspiraal

De eerste stap als je zwanger wil worden is natuurlijk: je koperspiraal laten verwijderen. Je kan op elk moment je spiraal laten verwijderen. Maak hiervoor een afspraak bij je zorgverlener. Je zorgverlener zal een eendenbek inbrengen, net zoals bij het plaatsen van je spiraal. Daarna trekt de zorgverlener met een tang aan de touwtjes van het spiraaltje om hem uit je baarmoeder te halen. Dit kan soms even pijn doen, maar dat is snel voorbij. Houd rekening met licht bloedverlies bij de verwijdering en kort daarna. Het kan fijn zijn om een maandverbandje bij je te hebben om dat op te vangen.

Wanneer ben je weer vruchtbaar?

Meteen na het verwijderen van je spiraal ben je weer vruchtbaar. Je kan dus direct weer zwanger worden. Je hoeft niet eerst een tijdje te wachten met zwanger worden na het verwijderen van de koperspiraal. Welke dagen je precies vruchtbaar bent, hangt af van het moment waar je in je menstruatiecyclus zit. Je vruchtbare periode begint 6 dagen voor je eisprong en duurt tot 1 dag daarna. Hoe het ook alweer precies zit met je cyclus, lees je in onze eerdere blog over de menstruatiecyclus.

Adviezen

Wil je zwanger worden en je koperspiraal laten verwijderen? Dan hebben we hier een paar adviezen voor je op een rijtje gezet:

  • Start met het slikken van foliumzuur: elke dag 400 µg (microgram). Dit is vitamine B11. Het advies is om hier minstens 4 weken voor de bevruchting mee te beginnen. Beginnen bij het verwijderen van je spiraal (of eerder al) is dus zeker een goed idee.
  • Vul de ZwangerWijzer in om inzicht te krijgen in de situatie van jou en je partner. Deze kan je vinden op de website van ZwangerWijzer.
  • Eventueel kan je naar de verloskundige gaan voor een preconceptieconsult. Dat is een consult voordat je zwanger bent. Zo kan de verloskundige jullie gezondheid in kaart brengen en jullie goed adviseren over zwanger worden. Hij/zij kan ook vragen beantwoorden. Zo gaan jullie goed voorbereid en gezond de zwangerschap in!

Nog vragen?

Neem dan contact op met je zorgverlener. Je kan hiervoor naar de huisarts, verloskundige of (als je een indicatie hebt) naar de gynaecoloog.

 

Deze blog is samengesteld met behulp van:

Zwanger worden na koperspiraal: waar houd je rekening mee?

Laatst bijgewerkt op 21 september 2023 door Titus Health Care