HET KOPERSPIRAAL

Wat is een koperspiraal en hoe werkt een spiraaltje eigenlijk? Je leest het hier!

4 koperspiralen

Wat is een koperspiraal?


Een koperspiraal is gemaakt van kunststof en koper. Het frame van de koperspiraal heeft een T-vorm of hoefijzervorm met koperdraadjes eromheen gewikkeld. Er zitten nylon draadjes aan het spiraaltje, die nodig zijn om het spiraaltje later te kunnen verwijderen.

Het koperspiraal wordt door een zorgverlener in de baarmoeder geplaatst. Daardoor kan je deze vorm van anticonceptie niet vergeten. Een koperspiraal biedt 5 tot zelfs 10 jaar bescherming tegen zwangerschap. Hoe lang het spiraaltje werkzaam is, hangt af van het type spiraal. Natuurlijk kan je het spiraaltje ook altijd korter gebruiken, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

koperspiraal verschillen

Hoe werkt een koperspiraal?


Het spiraal geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper zorgt ervoor dat:

  • zaadcellen verlamd worden, zodat er geen eicel bevrucht kan worden.
  • een eicel zich niet in de baarmoederwand kan innestelen.

Meteen na plaatsing van een koperspiraal geeft het spiraaltje geleidelijk een beetje koper af. Zo ben je direct beschermd tegen zwangerschap.

Een koperspiraal is eenvoudig te plaatsen door een huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Kijk op spiraalplaatsen.nl voor meer informatie.

Het koperspiraal werkt ook als ‘morning-after spiraal’ wanneer het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen. Zo kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen in de baarmoederwand. Een koperspiraal is de meest effectieve vorm van noodanticonceptie.
Meer weten? Kijk op morning-after.nl.


Welke soorten koperspiralen zijn er?


Er zijn verschillende soorten en maten koperspiralen verkrijgbaar in Nederland. Het T-vormig koperspiraal wordt het meest geplaatst. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft de voorkeur aan de T-Safe (T-vormig) en Multi-Safe (hoefijzervormige) spiralen. 

Er zijn ook alternatieven, bijvoorbeeld voor vrouwen die niet eerder bevallen zijn of die minder goed reageren op andere koperspiralen. 

De Gynefix koperspiraal bestaat uit 4 koperen hulsjes die aan chirurgisch draad zijn vastgemaakt. Dit spiraal wordt vaak toegepast bij vrouwen die eerder een spiraal hebben verloren (expulsie). Het inbrengen van de Gynefix spiraal vergt een speciale inbrengtechniek, die slechts enkele zorgverleners in Nederland beheersen.

Hieronder zie je een korte beschrijving van de drie meest geplaatste koperspiralen in Nederland.

T-SAFE

De T-Safe heeft een T-vorm, gemaakt van kunststof en koper. Volgens het NHG is de TCu380A (T-Safe) het meest betrouwbare koperspiraaltje. T-Safe is 10 jaar werkzaam, maar kan ook gebruikt worden tussen twee zwangerschappen in. T-Safe is het meest gebruikte koperspiraaltje in Nederland. 

Koperspiraal T vorm

MULTI-SAFE

Het Multi-Safe spiraaltje heeft een hoefijzervorm, gemaakt van kunststof en koper. De Multi-Safe is geschikt voor vrouwen met een baarmoeder groter dan 6 cm, de Multi-Safe short voor vrouwen met een kleinere baarmoeder. De Multi-Safe (short) is 5 jaar werkzaam. 

Koperspiraal hoefijzer

FLEXI-T

De Flexi-T heeft een T-vorm met afgeronde hoeken, gemaakt van kunststof en koper. Er zijn drie keuzes: de Flexi-T 300 voor een kleine baarmoeder, de Flexi-T +380 en Flexi-T +300 voor een grotere baarmoeder. De Flexi-T +380 (meer koper) is geschikt voor de meest vruchtbare leeftijd na de bevalling. De Flexi-T spiralen zijn 5 jaar werkzaam. 

Flexi-T Koperspiraal

Wist je dat...


  • T-Safe het meest gebruikte koperspiraaltje in Nederland is?
  • T-Safe een zeer betrouwbaar koperspiraaltje is?
  • T-Safe voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen?
  • Het Nederlands Huisartsen Genootschap de voorkeur geeft aan het Tvormige koperspiraaltje?
  • T-Safe maar liefst 10 jaar werkzaam is?

Koperspiraal T-Safe

Heb je nog vragen?


Kijk eens op de informatie-pagina. Daar vind je de meest voorkomende vragen en antwoorden. Staat daar ook niet wat je zoekt? Neem dan contact met ons op!

contact
FAQ