Wat kost een koperspiraal?

25 augustus 2022

Wat kost een koperspiraal nu eigenlijk? We snappen dat je je dit afvraagt. Het meest gebruikte koperspiraaltje in Nederland, T-Safe, kost €85,06. Of deze kosten vergoed worden, hangt af van je leeftijd en of je aanvullend verzekerd bent. Daarnaast betaal je ook nog kosten voor de plaatsing van het spiraaltje. Wat je verzekering precies vergoedt, leggen we je hier uit.

Wat kost een koperspiraal?

Of je zorgverzekeraar de kosten voor je T-Safe, Multi-Safe, of Flexi-T koperspiraaltje vergoedt, hangt allereerst af van je leeftijd. Als jonger bent dan 18 jaar, dan wordt anticonceptie volledig vanuit de basisverzekering vergoed. In het geval van een T-Safe koperspiraal betaalt je zorgverzekeraar de volledige €85,06. Je betaalt ook geen eigen risico. Als je 18, 19 of 20 jaar bent, vergoedt je zorgverzekeraar je spiraaltje wel, maar gaan de kosten eerst van je eigen risico af. Vanaf 21 jaar wordt anticonceptie helaas niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Je kan natuurlijk wel een aanvullende verzekering afsluiten. Het verschilt per aanvullende verzekering hoeveel je precies vergoed krijgt.

Kosten plaatsing spiraaltje

Als je een spiraaltje wil laten plaatsen kan je terecht bij de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. De kosten bij de huisarts of verloskundige zijn lager dan bij de gynaecoloog. Maar bij een plaatsing bij de gynaecoloog, is het spiraaltje vaak bij de kosten inbegrepen. De opties op een rijtje:

  • Plaatsing bij de huisarts. Je zorgverzekeraar vergoedt de kosten voor de spiraalplaatsing (€73,35 in 2023) en je hoeft geen eigen risico te betalen. Maar let op: niet iedere huisarts plaatst spiralen, overleg dit met je huisarts.
  • Plaatsing bij de verloskundige. Je zorgverzekeraar vergoedt de kosten van de plaatsing, in sommige gevallen wordt het bedrag van de plaatsing ingehouden op je eigen risico. Vraag dit eventueel na bij je zorgverzekering. De kosten voor het plaatsen van een spiraaltje bij een verloskundige zijn €77,85 in 2024. Bij veel verloskundigen kun je ook een echo laten maken om te controleren of het spiraaltje goed zit. Op spiraalplaatsen.nl vind je bij welke verloskundigen je terecht kan.
  • Plaatsing bij de gynaecoloog. De kosten verschillen per ziekenhuis, maar je betaalt al snel 350 tot 400 euro. Deze kosten tellen mee voor het eigen risico. Vaak is het spiraaltje zelf bij de kosten inbegrepen.

Koperspiraal kopen?

Een koperspiraal kun je zelf kopen. Dit kan extra voordelig via de webshop. Hier kan je het T-Safe koperspiraal bestellen voor slechts €79,95. Ook bestel je hier Multi-Safe en Flexi-T koperspiralen. Het spiraaltje zelf bestellen kan voordelig zijn als je het spiraaltje zelf moet betalen. Als je voor vergoeding in aanmerking komt, dan moet je het spiraal afhalen bij een apotheek. Je huisarts of verloskundige schrijft dan een recept uit. Als je een spiraaltje laat plaatsen bij de gynaecoloog, dan heeft de gynaecoloog het spiraaltje vaak voor je klaarliggen.

Goed om te weten!

Hoeveel je betaalt voor een koperspiraaltje en de plaatsing ervan, kan dus verschillen. Maar als je voor een spiraaltje kiest, heb je wel voor 5 of bij T-Safe zelfs tot wel 10 jaar je anticonceptie geregeld. Als je vooraf weet wanneer je ongeveer een spiraaltje wil laten plaatsen, of wanneer je je spiraaltje ongeveer moet vervangen, dan kan je hier rekening mee houden bij het kiezen van je zorgverzekering.

Wat kost een koperspiraal?

Laatst bijgewerkt op 11 juni 2024 door Titus Health Care