Welke soort koperspiraal past bij jou? Een vergelijkingsgids

17 januari 2023By Titus Health Care

Je hebt er goed over nagedacht welke anticonceptiemethode bij je past en hebt besloten om een koperspiraal te kiezen. Maar welke soorten koperspiralen zijn er? Misschien vraag je je af: welk koperspiraal past het beste bij mij?

Hoe kies je tussen de verschillende soorten koperspiraaltjes?

Hieronder vind je meer informatie over de meest gebruikte koperspiralen in Nederland en de belangrijkste kenmerken. Welk spiraaltje het beste bij jou past hangt van veel factoren af waardoor het best lastig kan zijn om te kiezen. Zo kunnen bijvoorbeeld de grootte van je baarmoeder, je eerdere ervaringen of de kosten allemaal een rol spelen. Iedere vrouw is anders. Overleg daarom altijd samen met je zorgverlener welke spiraal voor jou het meest geschikt is. Hij of zij kan je adviseren welk soort koperspiraaltje het beste past bij jouw lichaam en persoonlijke situatie.

T-Safe

T-Safe is het meest gebruikte koperspiraal in Nederland en is van hoge kwaliteit. T-Safe is een T-vormig koperspiraal met 380 mm2 koper en heeft de voorkeur van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Het koper is verdeeld over de stam en de armpjes van het plastic frame. T-Safe heeft een hoge betrouwbaarheid (>99%) en beschermt 10 jaar lang tegen zwangerschap. Natuurlijk kun je T-Safe ook voor een kortere periode gebruiken. Wil je meer weten over T-Safe? Lees dan verder op deze pagina of download de informatiefolder.

Multi-Safe en Multi-Safe short

Een ander soort koperspiraal is de Multi-Safe. Dit is een hoefijzervormig koperspiraal met 375 mm2 koper. Multi-Safe beschermt 5 jaar tegen zwangerschap en is volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap ook een goede keus. Ook Multi-Safe is meer dan 99% betrouwbaar. Vóór het plaatsen van het spiraaltje meet jouw zorgverlener de lengte van je baarmoeder op. Multi-Safe is geschikt voor vrouwen met een baarmoederlengte vanaf 6 centimeter. Multi-Safe short kan al geplaatst worden bij een baarmoederlengte vanaf 5 centimeter. Dit spiraaltje is daarom geschikt voor vrouwen met een kleinere baarmoeder. Meer over Multi-Safe (short) lees je op multi-safe.nl.

Flexi-T

Flexi-T is een spiraaltje met flexibele afgeronde armpjes. Er zijn drie typen Flexi-T: de Flexi-T 300, Flexi-T+ 300 en Flexi-T+ 380. Alle Flexi-T spiralen zijn tot maximaal 5 jaar veilig en zijn 99% betrouwbaar.

  • Flexi-T 300 heeft 300 mm2 koper op de stam en is geschikt voor vrouwen met een kleinere baarmoeder vanaf 5 centimeter.
  • Flexi-T+ 300 heeft ook 300 mm2 koper op de stam en is geschikt voor vrouwen met een baarmoederlengte vanaf 6 centimeter.
  • Flexi-T+ 380 heeft meer koper, namelijk 380 mm2 koper dat verdeeld is over de stam én de armpjes van het frame. Flexi-T+ 380 kan gebruikt worden door vrouwen met een baarmoederlengte vanaf 6 centimeter.

Alle ins en outs over de Flexi-T spiralen lees je op flexi-t.nl.

Alternatieven

Er zijn alternatieve spiralen voor vrouwen die minder goed reageren op andere koperspiralen. De Gynefix koperspiraal bijvoorbeeld is een draad met daaraan vier koperen hulsjes. Dit spiraal vereist een speciale inbrengtechniek en is daarom minder makkelijk toepasbaar voor de meeste zorgverleners. Gynefix kan een uitkomst bieden voor vrouwen die eerder een spiraal hebben verloren (expulsie).

koperspiraal verschillen

Laatst bijgewerkt op 11 juni 2024 door Titus Health Care