Bevruchting van een eicel: hoe werkt dat eigenlijk?

7 december 2023By Titus Health Care

Je bent klaar voor een zwangerschap (of gewoon nieuwsgierig) en vraagt je af: hoe verloopt een bevruchting eigenlijk? Na het verwijderen van je koperspiraal ben je direct vruchtbaar en behoort bevruchting tot de mogelijkheden. Wij leggen je uit hoe het werkt!

Stoppen met anticonceptie

Anticonceptie voorkomt natuurlijk juist dat een eicel en een zaadcel samenkomen en er dus een bevruchting optreedt. Hoe een koperspiraal zoals T-Safe dat doet, lees je hier! Als je zwanger wil worden, moet je dus stoppen met anticonceptie. Als je een spiraal hebt, laat je deze door je zorgverlener verwijderen.

Wat is er nodig voor een bevruchting?

Een bevruchting gebeurt niet vanzelf. Er is een eicel en een zaadcel voor nodig. De eicel is afkomstig van de vrouw. Elke maand komt er één eicel uit de eierstok vrij. Dit gebeurt bij de eisprong, ook wel ovulatie genoemd. De eicel wordt opgevangen door de eileider. De zaadcellen zijn afkomstig van de man. Deze zitten in het sperma, wat vrijkomt wanneer de man klaarkomt.

Voor een bevruchting moeten de eicel en zaadcel samenkomen. Daarvoor moet je dus op het juiste moment seks hebben, namelijk wanneer de eicel vrijkomt. De eicel leeft 24 uur en kan in die tijd bevrucht worden. Seks op enkele dagen voor de eisprong kan ook leiden tot bevruchting. Dit komt doordat de zaadcellen nog enkele dagen in leven blijven in de vagina/baarmoeder.

Het moment van de waarheid

Het is zover: jullie hebben seks gehad rond het moment van je eisprong. Dit is de periode waar de zaadcellen en eicel elkaar opzoeken. Eén zaadcel zal uiteindelijk de eicel binnendringen. Vaak gebeurt dit in de eileider. Zodra één zaadcel is binnengedrongen, wordt de eicel ondoordringbaar voor andere zaadcellen. Het genetisch materiaal van de eicel en zaadcel smelt samen. De eicel is nu bevrucht en zal zich richting de baarmoederholte bewegen om in te nestelen.

En dan?

Is het afwachten. De bevruchte eicel zal binnen enkele dagen de baarmoederholte bereiken. Daar zal de bevruchte eicel zich proberen in te nestelen in de wand van de baarmoeder. Als alles goed gaat, word je niet ongesteld: je bent zwanger. Als de innesteling niet lukt, zal je weer ongesteld worden en begint je cyclus opnieuw.

Bronnen

  • Radboudumc – Zwanger worden
  • Dreischor B, Perkins S, Meyers-Thompson J. Vruchtbaarheid voor dummies. Amsterdam: Pearson Benelux bv, 2012. P. 382.
Hoe werkt bevruchting?

Laatst bijgewerkt op 8 januari 2024 door Titus Health Care