Spiraaltjes en seks: de meestgestelde vragen!

21 november 2023By Titus Health Care

Een koperspiraaltje gebruik je over het algemeen om te voorkomen dat je zwanger raakt. Koperspiraaltjes zijn net als hormoonspiraaltjes zeer betrouwbare vorm van anticonceptie. T-Safe is meer dan 99% effectief en kan tot 10 jaar blijven zitten. Én je hoeft er niet dagelijks aan te denken. Super handig, maar kan een spiraaltje je seksleven beïnvloeden? In deze blog beantwoorden we de meestgestelde vragen over seks en spiraaltjes.

Eerst de basics: waar zit een koperspiraaltje eigenlijk precies?

Een zorgprofessional plaatst een koperspiraaltje via je vagina en de baarmoederhals in de baarmoeder. Aan het spiraaltje zitten twee draadjes die uit je baarmoedermond hangen, bovenin je vagina. Deze draadjes worden gebruikt om je spiraal weer te verwijderen wanneer jij dat wil. Je zorgverlener knipt de draadjes af, waarna de draadjes om de baarmoedermond krullen. Zo merk je er dus niets van. Wil je meer lezen over hoe een koperspiraaltje geplaatst, verwijderd of vervangen wordt? Lees dan deze blog.

Wanneer kan ik weer seks hebben na het plaatsen van een spiraaltje?

T-Safe werkt meteen na plaatsing. Je mag weer seks hebben wanneer jij dat wilt. Sommige vrouwen kunnen wat last hebben van buikpijn of krampen direct na de plaatsing van een spiraal, neem dus rustig je tijd. 

Wat als ik onbeschermde seks heb gehad vóór de plaatsing van een spiraal?

Laat het altijd aan je zorgverlener weten dat je onbeschermde seks (seks zonder anticonceptie) hebt gehad voor het plaatsen van een spiraaltje. T-Safe werkt als als morning-afterspiraaltje tot 5 dagen na onbeschermde seks. Is de onbeschermde seks langer dan 5 dagen geleden en wordt het spiraal niet tijdens de menstruatie geplaatst? Dan moet eerst worden gecontroleerd of je niet zwanger bent. 

Over onbeschermde seks gesproken, hoe zit het eigenlijk met soa's?

Het is belangrijk om zeker te weten dat je geen soa hebt vóórdat je een spiraaltje laat plaatsen. Wanneer je een spiraaltje laat plaatsen als je een soa hebt, verhoogt dit het risico op een ontsteking van je bekken. Wist je dat de meeste mensen helemaal geen klachten of symptomen hebben terwijl ze wél een soa hebben? Weet je niet zeker of jij of je partner een soa heeft? Doe dan een soatest, bijvoorbeeld deze. Heb je een nieuwe relatie of bedpartner? Gebruik dan een condoom tijdens de seks totdat je allebei een soatest hebt gedaan. Better safe than sorry! 

Moet ik nog steeds condooms gebruiken als ik een koperspiraal heb?

Na de plaatsing van een koperspiraal, werkt deze direct. Koper zorgt ervoor dat zaadcellen worden lamgelegd en voorkomt bevruchting. Je hoeft dan geen condooms meer te gebruiken om een zwangerschap te voorkomen. Maar, een koperspiraaltje voorkomt niet dat je een soa krijgt! Om een seksueel overdraagbare aandoening te voorkomen moet je een condoom gebruiken tijdens de seks. 

Kan ik mijn spiraal verschuiven door bepaalde posities tijdens de seks?

Nee, seks zal er niet voor zorgen dat je spiraaltje verschuift. Tijdens penetratieseks kan de penis wel tegen de baarmoedermond aanstoten, maar deze komt niet in de baarmoeder. Dat geldt overigens ook voor penetratie met een seksspeeltje. Het maakt ook niet uit in welke positie je seks hebt. Seks heeft dan ook geen invloed op het verschuiven van je spiraaltje, het spiraaltje zit veilig in je baarmoeder.

Kan mijn partner een koperspiraaltje voelen tijdens de seks?

Als het spiraaltje goed is geplaatst, zit deze helemaal in je baarmoeder en kan je partner deze tijdens de seks niet voelen. De draadjes van een spiraal krullen zich meestal om de baarmoedermond heen en zitten niet in de weg tijdens de seks. Voel jij of je partner toch een hard stukje? Of heeft je partner vaak last van de draadjes van de spiraal? Het kan zijn dat je spiraaltje niet meer goed zit. Neem dan contact op met je zorgverlener. De zorgverlener kan controleren of het spiraaltje nog goed zit of de draadjes korter knippen.

Doet seks met een koperspiraaltje pijn?

Seks hoort geen pijn te doen voor jou of je partner, met of zonder spiraaltje. Heb je last van pijn tijdens het vrijen? Neem dan contact op met je zorgverlener. Het kan een teken zijn van een soa of dat je spiraaltje niet meer helemaal goed zit. Andere redenen om contact op te nemen met je zorgverlener zijn:  

  • Hevige krampen of buikpijn 
  • Hevig bloedverlies tijdens of na de seks 
  • Koorts 
  • Ongewone vaginale afscheiding 

Kan een koperspiraaltje mijn libido beïnvloeden?

Hoe vaak je zin hebt in seks kan door veel verschillende factoren worden beïnvloed. De sex drive kan ook nog eens sterk verschillen per persoon. Een koperspiraaltje bevat geen hormonen en heeft geen negatieve invloed op je libido. Je krijgt door het plaatsen van een koperspiraaltje dus niet minder zin in seks. Betrouwbare anticonceptie die je beschermt tegen een onbedoelde zwangerschap kan ervoor zorgen dat je minder stress hebt en meer ontspannen van seks kunt genieten. In de bijsluiter van veel hormonale anticonceptie staat verminderde zin in seks wel als mogelijke bijwerking, maar niet alle vrouwen hebben hier last van. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs om dit toe te schrijven aan alleen het anticonceptiemiddel; mogelijk spelen andere factoren een rol. 

Hoe zit T-Safe in de baarmoeder?

Laatst bijgewerkt op 21 november 2023 door Titus Health Care