Hoe werkt een koperspiraal?

7 februari 2023By Titus Health Care

Een koperspiraaltje is een betrouwbare vorm van anticonceptie. Je hoeft niet aan je anticonceptie te denken en je bent meerdere jaren goed beschermd tegen zwangerschap. Met het meest gebruikte koperspiraaltje in Nederland, T-Safe zelfs tot wel 10 jaar! Maar hoe werkt een koperspiraal eigenlijk? Oftewel: hoe voorkomt een koperspiraaltje dat je zwanger wordt?

Verlammen zaadcellen

We starten met het belangrijkste dat koper doet: koper verlamt zaadcellen. Hierdoor kunnen zaadcellen geen eicel meer bereiken. Er zijn aanwijzingen dat ook eicellen niet heel gek zijn op koper en dat deze daardoor niet goed uitrijpen. Dit samen zorgt ervoor dat het lastig wordt voor een eicel en zaadcel om samen te komen; er vindt dus geen bevruchting plaats.

Voorkomen innesteling

Daarnaast doet koper nog iets anders: koper zorgt ervoor dat een eicel niet in de baarmoederwand kan innestelen. Dit is de reden dat een koperspiraaltje ook als morning-aftermethode kan worden gebruikt. Als een eicel en een zaadcel toch zijn samengekomen na onveilig vrijen, dan zorgt het koper ervoor dat de bevruchte eicel niet kan innestelen in je baarmoeder.

Fabels werking koperspiralen

Vroeger dacht men dat je iedere maand een soort ‘mini-abortus’ zou kunnen hebben als je een koperspiraaltje had. De gedachte was namelijk dat een eicel en een zaadcel wel konden samenkomen, maar dat deze bevruchte eicel vervolgens niet kon innestelen in de baarmoederwand. Inmiddels blijkt uit onderzoek dat dit niet klopt en dat dit niet is hoe een koperspiraal werkt. Onderzoekers zien geen tekenen van het samenkomen van een eicel en zaadcel als je een koperspiraal als anticonceptie gebruikt.

Meer weten?

Misschien wil je na het lezen van deze blog meer weten. Bijvoorbeeld over noodanticonceptie, welke soorten koperspiralen er zijn of hoe het zit met de betrouwbaarheid van een koperspiraaltje. Over deze onderwerpen en nog veel meer lees je in onze andere blogs. Veel informatie vind je ook op de pagina over koperspiralen, of bij de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij, neem dan gerust contact met ons op.

Voor zorgprofessionals

Op de pagina voor zorgprofessionals vind je meer informatie over dit onderwerp en andere onderwerpen. Over de werking van het koperspiraal en de onderzoeken hiernaar schreven we ook een handig verdiepend artikel.

Hoe werkt een koperspiraal

Laatst bijgewerkt op 29 april 2024 door Titus Health Care