8 gouden tips om je voor te bereiden op het plaatsen van een koperspiraal

26 maart 2024By Titus Health Care

Sta je op het punt om een koperspiraal te laten zetten en ben je nieuwsgierig hoe je je daar het beste op kunt voorbereiden? Nou, dan ben je hier aan het juiste adres voor een dosis goede tips! Check hieronder de 8 handige tips om jouw spiraalavontuur soepel te laten verlopen. Let’s spiral into preparedness!

  1. Laat je niet gek maken

Het is goed om je van tevoren in te lezen, maar pas wel op dat je je niet bang laat maken. Ja, het internet staat vol met verhalen – sommige angstaanjagend, andere geruststellend. Maar hou in je achterhoofd dat de ervaringen van het laten zetten van een spiraal ontzettend verschillen per persoon. Voor vrouwen die nog geen kinderen hebben gekregen is het vaak pijnlijker in vergelijking met vrouwen die al wel kinderen hebben. Maar wist je dat het ook afhangt van hoe ontspannen je bent?

2. Neem iemand mee naar je afspraak

Voel je je een beetje gespannen voor je afspraak om die spiraal te laten zetten? Geen zorgen, het is helemaal normaal om een beetje nerveus te zijn. Maar weet je wat het beter maakt? Het meenemen van je eigen cheerleader. Dit kan zijn: je beste vriendin, je moeder, je zus of zelfs je favoriete buurvrouw. Ze kunnen je gezelschap houden in de wachtkamer en je afleiden met leuke verhalen. En als het tijd is voor de grote act – de plaatsing – staan ze naast je, klaar om je hand vast te houden of je aan te moedigen, wat jij maar nodig hebt. Samen sta je sterker dan alleen.

3. Neem van tevoren pijnstilling in voor (mogelijke) pijn

Om (mogelijke) pijn voor te zijn, kun je een uur voor het plaatsen één ibuprofen 400 mg of twee naproxen 275 innemen. Neem daarna gedurende een paar dagen 3 x daags een ibuprofen. Dit helpt de baarmoeder en de spieren te ontspannen, waardoor het plaatsen van het spiraaltje en eventuele krampen erna als minder pijnlijk ervaren worden. Lees hier meer over pijnstilling.

4. Bereid je voor en lees je goed in

Lees je goed in van tevoren. Als je weet welke stappen je zorgverlener uitvoert bij de plaatsing, kom je niet voor verrassingen te staan en weet je wat je te wachten staat. Maar zo te zien ben je al goed bezig! Wil je weten hoe een plaatsing verloopt? In deze blog lees je er meer over.

5. Plan vrij om bij te komen

Na het plaatsen van een koperspiraal is het mogelijk dat je buikkrampen ervaart. Het is daarom prettig om de rest van de dag vrij te nemen. Dus laat die to-do lijstjes en verplichtingen even voor wat ze zijn en geef jezelf toestemming om te relaxen en te genieten. Je verdient het! Dus trek die sloffen aan, maak een warme kruik klaar, zet je favoriete film op en laat de wereld even voor wat het is.

6. Plan de afspraak op het juiste moment

Het is niet verplicht, maar een spiraal laten zetten als je ongesteld bent maakt het plaatsen van een spiraal wel makkelijker. Je baarmoedermond staat namelijk iets open tijdens je menstruatie. Ook is het fijn om zeker te weten dat je niet zwanger bent op het moment van de plaatsing. Lees hier meer over de beste momenten voor het plaatsen van een spiraal.

7. Spreek je angst uit naar je zorgverlener

Net als bij de tandarts is het hier ook verstandig om je angst uit te spreken. Je zorgverlener is dan op de hoogte en zal je geruststellen. Dit kan hij of zij doen door tijdens het plaatsen tegen je te praten en je mee te nemen in wat hij of zij doet.

8. Regel vervoer

Ben je van plan om die fietsroute te trotseren, of is het openbaar vervoer toch een beetje een gedoe? En dan die onverwachte buikkrampen na het plaatsen van die spiraal! Het kan zomaar gebeuren dat je na je afspraak niet zo comfortabel bent als gehoopt. Dus, waarom niet wat hulp vragen? Misschien staat er wel een reddende engel klaar om je op te halen en je een comfortabele rit naar huis te bezorgen. Het is altijd fijn om te weten dat er mensen zijn die voor je klaarstaan, vooral op momenten als deze.

Met deze 8 handige tips in gedachten, ben je helemaal klaar om de stap te zetten naar het plaatsen van een koperspiraal. Laat je niet afschrikken door verhalen van anderen, maar vertrouw op jezelf en je goede voorbereiding. You got this!

tips koperspiraal

Laatst bijgewerkt op 26 maart 2024 door Titus Health Care