Koper: meer dan anticonceptie

21 februari 2024By Titus Health Care

Bij een spiraaltje zonder hormonen zoals T-Safe zorgt het koper voor de anticonceptieve werking. Het koper verlamt de zaadcellen, zodat ze geen eicel kunnen bevruchten. Daarnaast kan een eicel zich niet in de baarmoederwand innestelen. Maar wist je dat koper helemaal geen onbekende stof is voor je lichaam? Je krijgt ook koper binnen met voeding en koper heeft belangrijke functies in het menselijk lichaam. Hoe dat precies zit, vertellen we je in deze blog!

Koper: de basis

Koper is een essentieel spoorelement dat belangrijk is voor diverse functies in het menselijk lichaam. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor koper ligt voor volwassenen op 0,9 milligram per dag. De aanvaardbare bovengrens is 5 mg per dag. Koper komt voor in diverse voedingsmiddelen, waaronder noten, zaden, volkoren granen, schaaldieren, vlees, en groene bladgroenten. De opname van koper in voeding kan variëren, afhankelijk van de bodemgesteldheid, voedingskeuzes en bereidingsmethoden.

Koper in voeding

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan koper zijn bijvoorbeeld lever, zeevruchten, bonen, noten, en donkere bladgroenten. De top-3 koperrijke voeding start met cashewnoten op nummer 3. Deze bevatten 3,7 mg koper per 100 gram (411% van de ADH). Op nummer 2 staat chocola met 433% van de ADH (3,9 mg per 100 gram). Met stip op nummer 1 staan oesters. Per 100 gram bevatten deze maar liefst 881% van de ADH (7,93 mg per 100 gram).

Functie van koper in het lichaam

Koper speelt een belangrijke rol in het menselijk lichaam. Je lichaam gebruikt koper voor de vorming van bindweefsel en zorgt ervoor dat je afweersysteem goed werkt. Via de darmen neemt ons lichaam koper uit voeding op. Verschijnselen van kopertekort zijn in Nederland nauwelijks bekend. De kans is klein dat je teveel koper binnen krijgt. Een teveel aan koper wordt door de gal uitgescheiden. Mensen met de zeldzame stofwisselingsziekte van Wilson kunnen koper niet goed in het lichaam verwerken.

En een koperspiraal?

Maar hoe zit het met een koperspiraal zoals T-Safe, Multi-Safe of Flexi-T? Hoeveel koper geven die af om te zorgen voor anticonceptie? Een koperspiraaltje geeft dagelijks 0,03 tot 0,075 milligram koper af. Dat komt ongeveer overeen met de hoeveelheid koper die te vinden is in een boterham en is dus minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die je mag binnenkrijgen volgens het Voedingscentrum. Je lichaam verwerkt dit koper weer anders dan voeding waardoor je de afgifte niet helemaal direct kan vergelijken. Maar het koper dat je koperspiraaltje afgeeft, is niet schadelijk voor je gezondheid.

Bronnen

  • Voedingscentrum.nl – Koper
  • Present Knowledge in Nutrition, 11th Edition Bernadette P. Marriott, Diane F. Birt, Virginia A. Stallings, Allison A. Yates. July 2020 Wiley-Blackwell