Veertien procent jonge vrouwen gebruikt natuurlijke methode om zwangerschap te voorkomen 

8 maart 2024By Titus Health Care

Uit nieuw onderzoek van kenniscentrum Rutgers blijkt dat 14% van de vrouwen tussen de 18 en 29 jaar kiest voor een natuurlijke methode als anticonceptiemiddel. Voorbeelden hiervan zijn het bijhouden van vruchtbare dagen of terugtrekken ook wel voor het zingen de kerk uit. De onderzoekers hebben bekeken welke methodes vrouwen gebruiken, hoe ze deze gebruiken en wat voor hen de belangrijkste motivatie is geweest om voor deze methode te kiezen. 

Ik wil geen hormonen gebruiken

Er is duidelijk een verandering in wensen rondom anticonceptie. De anticonceptiepil zorgde in de jaren ‘60 nog voor een seksuele revolutie, maar nu stoppen steeds meer vrouwen met ‘de pil’. Ze maken zich zorgen over bijwerkingen en de effecten van de pil op hun gezondheid. Welke anticonceptiemethoden kiezen jonge vrouwen nu dan? Om deze vraag te beantwoorden heeft Rutgers onderzoek gedaan naar het gebruik van natuurlijke methodes onder vrouwen van 18 tot 29 jaar. De vragenlijst is ingevuld door 1648 vrouwen waarvan 80% een relatie heeft. De belangrijkste redenen voor hen om een natuurlijke methode te gebruiken is omdat ze geen hormonen willen gebruiken en in contact willen zijn met hun eigen lichaam en cyclus. Daarnaast hebben ze last van bijwerkingen met andere methodes.

Vruchtbare dagen bijhouden met een app of door het zelf aan te voelen

Van de ondervraagden gebruikte 4% terugtrekken als methode om zwangerschap te voorkomen. Tien procent gebruikte een methode om vruchtbare dagen bij te houden.  
Om te weten op welke dagen ze vruchtbaar zijn gebruikten vrouwen verschillende methodes, sommigen gebruikten simpelweg een agenda of kalender, anderen gebruikten een app, een ander deel ‘voelde het zelf aan’. Gemiddeld betekende dit voor vrouwen dat ze per cyclus 6 vruchtbare dagen aanhielden.

Wat doe je als je toch zin hebt in seks tijdens een vruchtbare dag?

Wat doe je dan als je op een vruchtbare dag toch tussen de lakens wil kruipen? Dat is natuurlijk geen gekke gedachte wanneer de biologie aangeeft dat je lichaam klaar is om voort te planten. Rondom je ovulatie is jouw lichaam ready-to-go, en zijn de kriebels alom aanwezig. De meeste vrouwen gaven aan om op deze momenten condooms te gebruiken om zwangerschap te voorkomen. Sommigen hadden géén seks tijdens deze vruchtbare dagen, anderen vroegen hun partner om zich terug te trekken. Partners speelden ook een belangrijke rol bij de keuze voor het gebruiken van een natuurlijke methode, 35% van de vrouwen gaf aan dat hun partner daarbij heeft geholpen. Andere invloeden zijn vriendinnen, informatie op websites of social media.

Als je vandaag ontdekt dat je zwanger bent, hoe vind je dat dan?

Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat vrouwen het vaker belangrijk vinden om geen hormonen te gebruiken en hun natuurlijke cyclus te kunnen voelen. Helaas zijn veel natuurlijke methoden niet zo betrouwbaar in het voorkomen van zwangerschappen. Het is namelijk onwijs lastig om je vruchtbare dagen precies goed in te schatten. Daarnaast zijn er ook nog eens allerlei factoren die invloed kunnen hebben op het bepalen van je vruchtbare dagen. Denk bijvoorbeeld aan ziekte, veranderingen in je slaappatroon, stress... Maar ook los hiervan is het normaal dat je cyclus niet iedere maand precies hetzelfde verloopt. Van de vrouwen tussen de 18 – 24 jaar die natuurlijke anticonceptie gebruiken zou 50% het (heel) vervelend vinden als ze er vandaag achter zouden komen dat ze zwanger zouden zijn. Deze vrouwen lopen echter wel risico op een onbedoelde of ongewenste zwangerschap. 

Koperspiraal betrouwbare anticonceptie zonder hormonen

Geen hormonen maar wel betrouwbare anticonceptie? Het Nederlands Huisartsen Genootschap benadrukt dat de enige betrouwbare vorm van hormoonvrije anticonceptie het koperspiraaltje is. Met een T-Safe koperspiraal behoud je je natuurlijke cyclus en ben je tien jaar lang meer dan 99% beschermd tegen zwangerschap. Meer weten over verschillende vormen van anticonceptie zonder hormonen? Lees de gastblog van anticonceptiespecialist Wendy Wielenga met alle ins en outs over 4 soorten anticonceptie zonder hormonen.

natuurlijke anticonceptie

Laatst bijgewerkt op 8 maart 2024 door Titus Health Care