Wat zijn de voordelen en nadelen van een koperspiraal?
Het koperspiraaltje (zoals de T-Safe) staat bekend als een betrouwbare vorm van anticonceptie zonder hormonen. Een koperspiraal heeft zo zijn voordelen, maar net als ieder anticonceptiemiddel heeft het ook nadelen. Wat zijn nou de voordelen en nadelen van een koperspiraal? In deze blog zetten we het voor je op een rijtje!
Voordeel: anticonceptie zonder hormonen
Veel vrouwen geven de voorkeur aan anticonceptie zonder hormonen. Bijvoorbeeld om in contact te zijn met je eigen lijf of vanwege mogelijke bijwerkingen zoals stemmingswisselingen of gewichtsschommelingen. Het koperspiraaltje is dan een betrouwbare vorm van anticonceptie zonder hormonen.
Voordeel: je behoudt je eigen cyclus
Met een koperspiraaltje behoud je je natuurlijke cyclus. Door je cyclus bij te houden kan je weten wanneer je ongesteld wordt, of wat de week is waarin je super energiek bent en dus nét even wat harden kan knallen in de sportschool! Lees alles over de fasen van je cyclus in deze blog.
Voordeel: een koperspiraal is betrouwbare anticonceptie
Koperspiralen zijn een betrouwbare anticonceptiemethode. Een koperspiraaltje is minimaal 99% betrouwbaar als bescherming tegen zwangerschap. In Nederland is T-Safe het meest gebruikte koperspiraal. Dit spiraaltje is meer dan 99% betrouwbaar en kan tot wel 10 jaar blijven zitten.
Voordeel: anticonceptie voor meerdere jaren
Met een koperspiraaltje ben je tot wel 5 (o.a. Multi-Safe of Flexi-T) of zelfs 10 jaar (T-Safe) beschermd tegen zwangerschap. Groot voordeel: je hoeft niet dagelijks aan anticonceptie hoeft te denken. Natuurlijk kan je een koperspiraaltje ook voor een kortere periode gebruiken, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.
Voordeel: veilig bij borstvoeding
Vrouwen die borstvoeding geven, kunnen veilig gebruikmaken van een koperspiraaltje. Dit heeft geen effect op jou, je baby of de borstvoeding.
Voordeel: na verwijderen ben je meteen weer vruchtbaar
Na verwijdering van het koperspiraaltje ben je direct weer vruchtbaar. Daardoor is het ook geschikt voor vrouwen die op korte termijn zwanger zouden willen worden.
Voordeel: ook als noodanticonceptie
Als je onveilige seks hebt gehad en noodanticonceptie nodig hebt, kun je tot 5 dagen na de seks een koperspiraaltje laten plaatsen. Een koperspiraaltje werkt beter dan de morning-afterpil én je heb daarna meteen betrouwbare anticonceptie geregeld. Win-win!
Voordeel: betaalbare anticonceptie
Omdat je een koperspiraaltje meerdere jaren kan laten zitten, is het betaalbare anticonceptie. Het T-Safe koperspiraaltje kost bijvoorbeeld €79,95 (prijs in 2024). Laat je ‘m 10 jaar zitten, dan heb je betrouwbare anticonceptie geregeld voor minder dan €8 per jaar!
Nadeel: je moet het spiraaltje laten plaatsen
Je huisarts, verloskundige of gynaecoloog moet een koperspiraaltje bij je plaatsen. Wil je weten hoe dit werkt? Lees dan deze blog. En houd in gedachte: daarna hoef je meerdere jaren niet meer over anticonceptie na te denken! Vind je het plaatsen spannend? In deze blog geven we je 8 gouden tips om je voor te bereiden.
Nadeel: je lichaam moet wennen aan het spiraaltje
De eerste drie maanden na de plaatsing moet je lichaam wennen aan je spiraaltje. Je menstruatie kan dan anders zijn dan normaal. Sommige vrouwen ervaren hevige, langdurige of onregelmatige menstruaties in deze periode. Na de eerste maanden stabiliseert dit zich weer.
Nadeel: mogelijke bijwerkingen
Net als ieder anticonceptiemiddel, kan ook een koperspiraaltje bijwerkingen geven. De lijst is gelukkig niet lang en de meeste vrouwen hebben weinig tot geen last. Anderen kunnen wel bijwerkingen hebben zoals buikkrampen, tussentijds bloedverlies en meer of onregelmatig bloedverlies. Dit is vooral tijdens de eerste drie maanden, als je lichaam nog moet wennen aan het spiraaltje. Een kleine hoeveelheid vrouwen houdt blijvend iets meer bloedverlies tijdens de menstruatie. Heb jij hevige menstruaties en heb je hier last van? Dan is een koperspiraal misschien niet de eerste keuze voor jou.
Nadeel: je kan je menstruatie niet plannen
Met een koperspiraaltje behoud je je eigen cyclus. Je kan dus niet plannen wanneer je ongesteld wordt. Ga je een paar weken op reis naar een zonnig eiland en wil je écht niet ongesteld worden? Overleg dit dan met je huisarts, je zou bijvoorbeeld tijdelijk andere (hormonale) anticonceptie erbij kunnen gebruiken om je menstruatie te plannen.
Nadeel: een koperspiraal beschermt niet tegen soa’s
Net als de meeste anticonceptiemiddelen, beschermt ook een koperspiraal je niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Gebruik daarom ook een condoom als je met een nieuwe partner vrijt.
Nadeel: je kan beter geen menstruatiecup gebruiken
Is een menstruatiecup voor jou dé oplossing? Dan is dit helaas niet zo’n goede combinatie met een spiraaltje. Het risico dat het spiraal uit je baarmoeder zakt, is groter als je een menstruatiecup gebruikt. Hoe dat precies zit, lees je hier. Tampons, maandverband en menstruatieondergoed zijn wel prima opties.
Weeg alle voordelen en nadelen af
Een koperspiraaltje heeft behoorlijk veel voordelen voor vrouwen die op zoek zijn naar hormoonvrije en langdurige anticonceptie. Het is een betrouwbare en veilige optie. Maar, voor iedereen zijn andere voor- en nadelen belangrijk. En vergeet niet: overleg altijd met een zorgverlener voordat je een anticonceptiemethode kiest.
Deel via social media
Laatst bijgewerkt op 26 april 2024 door Titus Health Care