Menstruatiecups en spiraaltjes samen gebruiken, do or don’t?

11 juli 2022By Titus Health Care

Menstruatiecups en spiraaltjes zijn steeds populairder geworden bij vrouwen als een veilige en effectieve manier om hun menstruatiecyclus en anticonceptie te regelen. Hoewel ze beiden ontworpen zijn om het leven van een vrouw makkelijker te maken, kan er wat verwarring ontstaan als het gaat om het samen gebruiken ervan. Als je overweegt om zowel een menstruatiecup als een spiraaltje te gebruiken, vraag je je misschien af wat je wel en niet moet doen. In deze blog bespreken we de do’s en dont’s van het gebruik van menstruatiecups en spiraaltjes samen.

Gelezen in de Volkskrant: bij verwijdering van de menstruatiecup kan een spiraaltje uit de baarmoeder worden getrokken of dusdanig worden verplaatst dat het niet meer beschermt tegen zwangerschappen. Heel vervelend natuurlijk, zeker als het ongemerkt gebeurt. Zijn menstruatiecups en spiraaltjes inderdaad geen goede combinatie?

Advies: gebruik geen menstruatiecup als je een spiraaltje hebt

Uit onderzoek is inderdaad gebleken dat vrouwen hun spiraaltje vaker verliezen bij gebruik van een menstruatiecup. Advies is dan ook om geen menstruatiecup te gebruiken in combinatie met een spiraaltje. Als je tóch een menstruatiecup wil gebruiken, doe dit dan pas drie maanden na plaatsing. Verbreek het vacuüm voordat je de cup verwijdert, zonder aan de draadjes van het spiraaltje te trekken. Controleer na verwijdering altijd of het spiraaltje niet in de cup zit.

Onderzoek menstruatiecups en spiraaltjes

In 2020 bleek uit onderzoek dat vrouwen die een menstruatiecup gebruikten, vaker hun spiraaltje verloren. In dit onderzoek werden 1.092 vrouwen na plaatsing van het spiraaltje 3 jaar lang gevolgd. Twee jaar later bleek dat in de groep vrouwen die een menstruatiecup gebruikten, 17% hun spiraaltje waren verloren. Ongeveer een derde van deze vrouwen merkte dat ze hun spiraaltje verloren toen ze de cup verwijderden. In de groep vrouwen die geen cup gebruikten, verloren veel minder vrouwen hun spiraaltje. In deze groep had maar 5% van de vrouwen na twee jaar hun spiraaltje verloren. Volgens het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) is normaal gesproken het risico op het verliezen van een spiraaltje 2-5%. Het NHG adviseert zorgverleners om vrouwen te informeren over een hoger risico op het verliezen van hun spiraaltje als ze een menstruatiecup gebruiken.

Alternatieven voor menstruatiecups bij een spiraaltje

Wat zijn dan goede alternatieven voor menstruatiecups als je een spiraaltje hebt? Natuurlijk zijn maandverband en tampons bekende opties. Maandverband is altijd mogelijk, ook tampons kan je veilig gebruiken als je een spiraaltje hebt. Als je net een spiraaltje hebt laten plaatsen, wacht dan een paar dagen voordat je weer tampons gaat gebruiken. Gebruik ook liever ’s nachts geen tampons tijdens de eerste menstruatie. Daarna kun je weer veilig tampons gebruiken, je hoeft niet bang te zijn dat je het spiraaltje eruit trekt als je een tampon verwijdert. Liever een milieuvriendelijker alternatief? Misschien is menstruatieondergoed iets voor jou! Er zijn veel verschillende soorten, maten en kleuren verkrijgbaar.

Meer weten over menstruatiecups, tampons of weten of je koperspiraaltje nog goed zit? Check de FAQ.

menstruatiecup en spiraaltje

Laatst bijgewerkt op 13 juli 2023 door Titus Health Care