Twee ervaringen met het koperspiraal: eerlijke verhalen

21 maart 2023Door Titus Health Care

Je bent op zoek naar een anticonceptiemiddel dat bij je past. Misschien past een koperspiraal bij je? Maar wat zijn de ervaringen van andere vrouwen met hun koperspiraal? In een serie blogs vroegen we vrouwen die kozen voor een koperspiraaltje naar hun ervaringen. Van jong tot oud, positieve ervaringen met het koperspiraal, maar óók als het even tegenzat. In deze blog Sabine (38) en Birgit (28).

Sabine (38): “Na mijn zwangerschappen wilde ik geen extra hormonen om mee te dealen”

“Ik koos voor een T-Safe omdat ik graag betrouwbare anticonceptie wilde hebben. Op jonge leeftijd ging ik aan de pil. Toen ik na 14 jaar stopte om zwanger te worden, merkte ik pas hoeveel last ik had van de pil. Na mijn zwangerschappen was ik wel klaar met alle hormonen en het effect op mijn lichaam. Dus besloot ik te kiezen voor T-Safe: klaar voor de komende 10 jaar en hormoonvrij. Dus geen extra hormonen om mee te dealen. Mijn verloskundige zette de T-Safe er echt zo in. Lekker voelt het misschien niet, maar echt pijnlijk kan ik het niet noemen. Daarna heb ik wel een paar dagen flink buikpijn gehad, maar met paracetamol kon ik gewoon werken.”

“Mijn eigen cyclus was regelmatig, ik heb wel een vrij korte cyclus en ben ook maar 3/4 dagen ongesteld. Dit werd in het begin wel een stuk meer, daar schrok ik wel een beetje van. Ik dacht: dit is niet een beetje meer, dit is veel meer! Maar na een paar maanden zag ik het herstellen en werd het steeds minder. Wat mij überhaupt opviel is dat niet elke menstruatie hetzelfde is. De ene maand heb ik meer klachten dan de andere maand. Ik heb vaak hoofdpijn rondom mijn eisprong en vind menstrueren nou niet per se leuk, maar ik vind het een fijn idee dat ik goed beschermd ben en dat de klachten die ik ervaar van mijn eigen lijf zijn!”

Birgit (28): “Dat extra dagje ongesteld zijn neem ik graag voor lief”

Na vijf jaar gestopt te zijn geweest met de pil, wilde ik met een nieuwe relatie weer starten met anticonceptie. Toen ik in 2017 met de pil was gestopt, merkte ik dat ik een stuk beter in mijn vel kwam te zitten. Blijkbaar had ik toch wel last gehad van de hormonen. Toen ik vorig jaar mijn keuze voor anticonceptie ging maken, was de pil voor mij dus geen optie. Daarop heb ik in overleg met de huisarts gekozen voor een hormoonspiraaltje; minder hormonen zou ik ook veel minder merken, zo was de beredenering. Toch had ik daar na een maand erg veel last van – ik voelde me angstig, neerslachtig en ontzettend onzeker. Ook had ik constant veel pijn. Ik heb het drie maanden geprobeerd maar toen heb ik de hormoonspiraal laten verwijderen. Dat was meteen een opluchting.”

“Twee maanden daarna heb ik een koperspiraaltje laten plaatsen. Het plaatsen was wel pijnlijk, maar zo gebeurd. In tegenstelling tot de hormoonspiraal had ik daarna geen maand, maar enkel twee dagen pijn. Mijn cyclus was binnen een paar maanden weer helemaal regelmatig. Alleen de eerste twee maanden duurde mijn cyclus iets langer. Door verhalen over heftig bloedverlies en een meer intense menstruatie was ik wel een beetje bang, maar het is me echt heel erg meegevallen. Mijn ongesteldheid duurt wel een dagje langer en het bloedverlies is wat meer dan ik gewend was, maar ik heb voor mijn gevoel wel minder buikkrampen én geen last van neerslachtigheid. Dat extra dagje ongesteld zijn neem ik graag voor lief, want ik ben echt heel blij met deze hormoonvrije oplossing.”

Welke koperspiraal past bij mij?

Meer weten over verschillende soorten koperspiralen? In deze blog vertellen we je alles over de verschillende soorten koperspiralen. Verloskundige en anticonceptiespecialist Wendy Wielenga vertelde in haar gastblog al eens over alle opties voor anticonceptie zonder hormonen. Overleg altijd met jouw zorgverlener welk anticonceptiemiddel het beste bij jou past.

Welke ervaringen hebben andere vrouwen met hun koperspiraaltje?