Koperspiraal plaatsen na bevalling
Net na je bevalling moet je er waarschijnlijk nog niet aan denken, maar toch is het belangrijk om na te denken over anticonceptie. Je ovulatie kan binnen enkele weken na de bevalling weer optreden en dus kun je ook weer zwanger raken. Dit geldt ook als je borstvoeding geeft. Als je volledige borstvoeding geeft, kan het zes maanden duren voordat je weer zwanger kan worden, maar het kan ook al eerder. Als je geen borstvoeding geeft, kun je al vanaf drie weken na de bevalling weer zwanger worden. Niet alle vormen van anticonceptie zijn mogelijk na de bevalling of in combinatie met borstvoeding. Een koperspiraal behoort wel tot één van de mogelijkheden.
Hoe werkt een koperspiraal?
Je zorgverlener plaatst het koperspiraal in je baarmoeder. Daarna kan het spiraaltje 5 tot 10 jaar blijven zitten. Hoe lang het spiraal mag blijven zitten, hangt af van het soort koperspiraal. Een koperspiraal bevat geen hormonen en heeft dus geen invloed op je menstruele cyclus. Het koper maakt de zaadcellen inactief en voorkomt bevruchting, zodat je niet zwanger wordt. Deze methode is voor meer dan 99% betrouwbaar. Het koperspiraal heeft geen invloed op de borstvoeding of de groei van je kind.
Wanneer na de bevalling kan je een koperspiraal laten plaatsen?
Als je een spiraaltje wilt laten plaatsen na je bevalling, moet je in ieder geval wachten tot de baarmoeder weer haar normale grootte heeft. Een spiraal plaatsen mag niet eerder dan 6 weken na de bevalling. Meestal vindt de plaatsing pas 10-12 weken na de bevalling plaats. Als je borstvoeding geeft, is er iets meer kans op een uterusperforatie, dat is een gaatje in de wand van de baarmoeder. Overleg daarom samen met je zorgverlener hoe lang je het beste kan wachten met het plaatsen van een spiraaltje.
Waar kan je terecht?
Je kunt bij diverse zorgverleners terecht voor het plaatsen van een spiraal. Bijvoorbeeld bij de huisarts, gynaecoloog en verloskundige. De keuze voor de zorgverlener kun je baseren op jouw eigen voorkeur. Niet elke huisarts of verloskundige plaatst spiralen, vraag het dus altijd even na. Goed om te weten: je kan ook bij een verloskundigenpraktijk terecht voor het plaatsen van een spiraal als je nog niet zwanger bent geweest of niet bekend bent bij een verloskundigenpraktijk. Meestal kan je gewoon terecht zonder verwijzing. Voor de gynaecoloog heb je wel een verwijzing nodig via de huisarts. Tip: kijk voor een overzicht van klinieken en verloskundigen bij jou in de buurt op spiraalplaatsen.nl.
Bronnen:
Deel via social media
Laatst bijgewerkt op 26 september 2023 door Titus Health Care