Nederlands Huisartsen Genootschap waarschuwt voor natuurlijke anticonceptiemethoden - koperspiraal enige betrouwbare methode

13 oktober 2023By Titus Health Care

Steeds meer vrouwen kiezen voor kiezen voor anticonceptie zonder hormonen. Bijvoorbeeld vanwege (angst voor) bijwerkingen of omdat ze liever hun eigen, natuurlijke cyclus ervaren. Nadeel is dat niet alle methodes zonder hormonen even betrouwbaar zijn, zo waarschuwt nu het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Het NHG: “Alleen de koperspiraal is een betrouwbare niet-hormonale methode.”

Natuurlijke methoden

Natuurlijke methoden zijn alle manieren om inzicht te krijgen in je eigen menstruele cyclus. Hierdoor kom je erachter op welke dagen je vruchtbaar bent. Op deze dagen vrij je dan niet, of met condoom. Cycluscomputers en cyclusapps zijn steeds meer in opkomst. Deze zijn heel geschikt om je vruchtbare dagen te leren herkennen, maar dan wel met als doel zwanger worden. Als anticonceptiemiddel zijn ze in de praktijk niet zo betrouwbaar. Het NHG ziet dat door social media steeds meer jonge vrouwen kiezen voor deze methoden en waarschuwt voor de betrouwbaarheid.

Enige betrouwbare anticonceptie zonder hormonen: het koperspiraal

Van alle anticonceptie zonder hormonen is alleen het koperspiraal een betrouwbare niet-hormonale methode, zegt het NHG. Een koperspiraaltje is een T-vormig of hoefijzervormig ankertje. Je huisarts, verloskundige of gynaecoloog plaatst het spiraaltje in je baarmoeder. Na de plaatsing hoef je tot wel 5 of zelfs 10 jaar (T-Safe) niet meer aan je anticonceptie te denken. Een koperspiraaltje bevat geen hormonen, je behoudt dus gewoon je natuurlijke cyclus. Koper verlamt de zaadcellen waardoor ze de eicel niet kunnen bereiken. Het koperspiraal is meer dan 99% betrouwbaar.

Overleg met je zorgverlener

Het is belangrijk dat je op basis van betrouwbare informatie kiest voor een anticonceptiemethode die bij jóu past. Overleg daarom altijd met je huisarts. Je kan ook steeds vaker bij een verloskundige in de buurt terecht, ook als je niet eerder zwanger bent geweest. Kijk voor een overzicht van verloskundigen en klinieken bij jou in de buurt op spiraalplaatsen.nl. Alvast meer weten over anticonceptiemethoden zonder hormonen? Verloskundige Wendy Wielenga schreef eerder een blog over 4 opties voor anticonceptie zonder hormonen.

 

Bron:

Alleen een koperspiraal is betrouwbare anticonceptie

Laatst bijgewerkt op 26 oktober 2023 door Titus Health Care