Anticonceptie na abortus: dit is wat je moet weten
Na een abortus denk je misschien opnieuw na welke anticonceptiemethode het beste bij jou past. Gelukkig zijn er verschillende opties. De kliniek waar je de abortus hebt ondergaan, kan je informatie geven over de verschillende opties en je helpen bij het vinden van de methode die het beste bij jou past. In deze blog lees je alles over anticonceptie na een abortus.
Welke anticonceptiemethode past bij mij?
De keuze voor een anticonceptiemethode is heel persoonlijk en hangt af van veel factoren. Bij de kliniek waar je de abortus hebt gehad, kan je bespreken wat voor jou belangrijk is. Zij kunnen je meer informatie geven over verschillende methoden en je vragen beantwoorden. Als je een spiraaltje of implantatiestaafje in de arm wilt laten plaatsen, kan je hiervoor ook vaak bij de kliniek terecht. Informeer bij de kliniek naar de mogelijkheden. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om naar je eigen huisarts te gaan.
Langwerkende anticonceptie na abortus
Als je op zoek bent naar langdurige bescherming tegen zwangerschap na een abortus, zijn er verschillende goede opties beschikbaar. In veel klinieken kun je ervoor kiezen om een koperspiraal, een hormoonspiraal of een implantatiestaafje te laten plaatsen. Het voordeel van deze methoden is dat ze langdurig effectief zijn. Zo werkt een implantatiestaafje in de arm tot wel 3 jaar, een hormoonspiraal 5 tot 8 jaar (afhankelijk van het type) en een koperspiraal 5 tot 10 jaar (ook afhankelijk van het type). Wil je meer weten over deze langwerkende anticonceptiemethoden? In deze blog vertelt Anticonceptiespecialist Wendy Wielenga er alles over.
Wat kost anticonceptie na een abortus?
Een veelgestelde vraag is wat anticonceptie na een abortus kost. Gelukkig is de plaatsing van een spiraal of staafje gratis als je in Nederland verzekerd bent. Maar, het kan wel zijn dat je kosten moet betalen voor het anticonceptiemiddel zelf. De kosten hiervan kunnen variëren. Dit hangt af van je leeftijd en hoe je verzekerd bent.
- Ben je jonger dan 18 jaar? Het anticonceptiemiddel wordt volledig vergoed. Je betaalt geen eigen risico.
- Ben je tussen de 18 en 21 jaar? De kosten van het spiraaltje of staafje gaan af van je eigen risico.
- Ben je 21 jaar of ouder? De kosten van het anticonceptiemiddel worden niet vergoed, tenzij je een aanvullende verzekering hebt die anticonceptie (deels) vergoedt.
Heb je nog vragen over anticonceptie na een abortus? Bespreek je vragen en wensen met de kliniek of je huisarts, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die past bij jouw behoeften en situatie.
Deel via social media