Kom erachter hoe een koperspiraal de vaginale afscheiding kan beïnvloeden

21 januari 2024By Titus Health Care

Vaginale afscheiding is een normaal en natuurlijk verschijnsel. De vagina reinigt zichzelf met behulp van deze afscheiding en blijft zo gezond. Afscheiding wordt daarnaast aangemaakt bij seksuele opwinding om te dienen als glijmiddel. Het komt voor in verschillende kleuren, geuren en substanties. Bovendien verandert je afscheiding gedurende je menstruele cyclus en leven. Dat maakt het soms lastig om te bepalen of je afscheiding normaal is of niet.

Voor we beginnen: dit is goed om te weten

Bacteriën en schimmels komen altijd voor in de vagina en zijn zelfs nodig. Wanneer de hoeveelheid bacteriën of schimmels verandert, kan het evenwicht verstoord raken. Dit kan dan weer effect hebben op de afscheiding en soms voor klachten zorgen. Onderin deze blog gaan we hier verder op in. Ook goed om te weten, is dat een koperspiraal geen invloed heeft op je afscheiding.

Wat is normaal?

Witte of doorzichtige afscheiding kan gedurende je hele cyclus voorkomen en is normaal. Je hormonen veranderen gedurende je cyclus en beïnvloeden je afscheiding. Rondom je eisprong kan je merken dat je afscheiding wat doorzichtiger en rekbaarder wordt. Na de eisprong kan het juist weer iets witter en dikker worden. Soms kan het geel lijken als het in je ondergoed opdroogt.

Bij de koperspiraal blijft je menstruele cyclus doorgaan. Dit betekent dat je gewoon ongesteld wordt en dan dus helderrood bloed kan verliezen, dat is normaal.

Tijdens en na de plaatsing van de koperspiraal kan je ook bloed verliezen. Wanneer het bloedverlies afneemt, kan het veranderen naar wat bruine of rozige afscheiding. Bruine of rozige afscheiding is eigenlijk een restje oud bloed gemixt in normale vaginale afscheiding. Dit is normaal.

Wat is afwijkend?

Grijs-witte afscheiding met een stinkende geur kan wijzen op bacteriële vaginose. Bij bacteriële vaginose zijn er te veel normale bacteriën aanwezig in je vagina. Dit kan vanzelf over gaan of je kan een behandeling krijgen. Wat voor jou het beste is, kan je bespreken met je huisarts.

Witte, brokkelige afscheiding met jeukklachten en irritatie van de vagina kan wijzen op een Candida-infectie. Candida albicans is een schimmel die veel mensen bij zich dragen en soms de overhand kan krijgen. Dan krijg je last van klachten. Deze infectie kan vanzelf over gaan of je kan een behandeling krijgen. Wat voor jou het beste is, kan je bespreken met je huisarts.

Geelgroene afscheiding, soms met wat luchtbelletjes, kan duiden op een seksueel overdraagbare aandoeningen, namelijk trichomonas of gonorroe. Je vagina kan dan ook jeuken en je kan last hebben van irritatie of pijn bij het plassen. Je kan testen of je een soa hebt bij je huisarts of GGD. Dit kan ook met een zelftest. Mocht je positief testen, dan kan de soa vaak gemakkelijk behandeld worden.

Bij twijfel of aanhoudende klachten van jeuk, pijn en/of irritatie is het altijd raadzaam om professioneel medisch advies in te winnen bij de huisarts.

Algemene tips

Je kan zelf gelukkig een hoop doen om je intieme zone gezond te houden. Een aantal belangrijke tips hebben we hier voor je op een rij gezet:

  • Draag katoenen ondergoed. Het is een feestje voor bacteriën en schimmels om op een warm en vochtige plek te verblijven. Bacteriën en schimmels horen in de vagina, maar maak het ze niet te comfortabel. Zorg ervoor dat je luchtdoorlatend ondergoed draagt en draag geen te strakke kleding.
  • Was je vulva en de buitenkant vagina alleen met water. De binnenkant van de vagina hoef je sowieso niet te reinigen, dat doet de vagina zelf. Gebruik dus geen zeep, dit kan namelijk de pH-waarde veranderen, wat weer effect kan hebben op de bacteriën en schimmels. Gebruik ook geen vaginale spoelingen of speciale deodorant voor de vagina.
  • Als je inlegkruisjes of tampons gebruikt, let er dan op dat je deze regelmatig verwisselt. Gebruik bij voorkeur geen inlegkruisjes als dit niet nodig is.
  • Gebruik een condoom als je seksueel actief bent om soa te voorkomen.

Bronnen

DeGynaecoloog – Vaginale afscheiding. Geraadpleegd 11 december 2023.
NHG-Standaard Fluor vaginalis (2016). Geraadpleegd op 11 december 2023.
Thuisarts.nl – Ik heb te veel normale bacteriën in mijn vagina. Geraadpleegd op 11 december 2023.
Thuisarts.nl – Ik heb een ontsteking in mijn vagina door schimmels. Geraadpleegd op 11 december 2023.
Thuisarts.nl – Ik heb trichomonas. Geraadpleegd op 11 december 2023.