T-Safe folder

T-Safe informatiefolder

De informatiefolder is verkrijgbaar in zes talen.
Je kunt de folders in alle talen hier bekijken en downloaden.

Deze informatiepagina en de informatiefolders zijn een aanvulling op de patiëntenbijsluiter. Lees altijd de bijsluiter voordat je een T-Safe koperspiraaltje laat plaatsen.


T-Safe


T-Safe is een betrouwbaar koperspiraaltje van hoge kwaliteit, ideaal voor vrouwen die kiezen voor hormoonvrije anticonceptie. De natuurlijke cyclus blijft behouden en je kunt zorgeloos vrijen. Het T-Safe spiraaltje heeft een T-vorm en is gemaakt van kunststof en koper. T-Safe werkt ook als noodanticonceptie als het binnen vijf dagen na onveilig vrijen geplaatst wordt.

T-Safe in hand - Hormoonvrije anticonceptie

Werking, plaatsing en nacontrole


De T-Safe is eenvoudig te plaatsen door de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Werking van het spiraaltje:

 • koper verlamt de spermacellen en voorkomt dat een eicel bevrucht wordt
 • koper zorgt ervoor dat een eicel niet in de baarmoederwand kan innestelen

Direct na plaatsing geeft het spiraaltje geleidelijk een beetje koper af en ben je tien jaar lang beschermd tegen zwangerschap. T-Safe kan ook gebruikt worden tussen twee zwangerschappen in.

Spreek zes weken na het plaatsen van het spiraaltje een fysieke nacontrole af. De zorgverlener kijkt of het spiraaltje goed op zijn plaats zit en je kunt eventuele klachten bespreken.

T-Safe koperspiraal verpakking

Bijwerkingen


In de eerste drie maanden na plaatsing kan je menstruatie anders zijn dan normaal. De meeste vrouwen hebben weinig tot geen last van het spiraaltje. Anderen kunnen wel bijwerkingen hebben, zoals:

 • een hevige, langdurige en/of onregelmatige menstruatie
 • (soms hevige) buikkrampen
 • tussentijds bloedverlies

Na ongeveer drie maanden is je lichaam gewend aan het spiraaltje en herstelt de natuurlijke cyclus zich. Een klein aantal vrouwen heeft blijvend iets meer bloedverlies tijdens de menstruatie.

T-Safe is minder geschikt voor vrouwen die van nature hevig menstrueren en hier last van hebben.


Wanneer mag je t-safe niet gebruiken?


 • bij onverklaarbaar vaginaal bloedverlies
 • bij een actieve ontsteking van het genitale stelsel
 • bij een afwijking van de baarmoeder
 • bij de ziekte van Wilson
 • bij een koperallergie
 • wanneer je zwanger bent

T-Safe niet gebruiken bij

Menstruatiecup


Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen hun spiraaltje vaker verliezen bij gebruik van een menstruatiecup. Het advies is dan ook om geen menstruatiecup te gebruiken in combinatie met een spiraaltje.

Als je toch een menstruatiecup wilt gebruiken, doe dit dan pas drie maanden na plaatsing. Verbreek het vacuüm alvorens de cup te verwijderen zonder aan de draadjes van het spiraaltje te trekken en controleer altijd of het spiraaltje niet in de cup zit.

Heb je nog vragen?


Kijk eens op de FAQ pagina. Daar vind je de meest voorkomende vragen en de antwoorden. Staat daar ook niet wat je zoekt? Neem dan contact met ons op!

contact
T-Safe vrouwen