FAQ zorgprofessionals


Hieronder zie je de meest gestelde vragen door zorgprofessionals en het antwoord erop. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

FAQ professionals

Een koperspiraal, zoals de T-Safe (TCu380A), is al jaren één van de meest betrouwbare en effectieve vormen van anticonceptie. Onderzoek schrijft de anticonceptieve werking van een koperspiraal toe aan het effect van het koper op de activiteit van de zaadcellen in de baarmoeder. De koperionen verlammen de zaadcellen, waardoor deze niet in staat zijn om de eicel te bevruchten. Daarnaast zorgt de aanwezigheid van het spiraal ervoor dat er geen innesteling kan plaatsvinden.  Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat de werking van de koperhoudende spiraal in beginsel berust op het voorkómen van de bevruchting door het inactiveren van de zaadcellen in de baarmoeder. Een koperspiraal is een contraceptivum en géén abortificants. Er vindt bij gebruiksters van een koperspiraal geen maandelijkse bevruchting plaats. Lees meer in dit artikel.

Indien de spiraal zich bij de echo in het cavum uteri bevindt (onafhankelijk van de plaats ten opzichte van de fundus), is er geen reden tot actie of ongerustheid (NHG-Standaard Anticonceptie, mei 2020). Lees meer in dit artikel. 

De NHG-Standaard Anticonceptie (mei 2020) adviseert een nacontrole, 6 weken na plaatsing. Hierin dient aandacht besteed te worden aan tevredenheid, klachten en bijwerkingen. Controleer in speculo op zichtbare draadjes. Bij niet-zichtbare draadjes: verricht een transvaginale echo. Bij afwezigheid van klachten en bij een spiraaltje in situ zijn verdere (zelf)controles niet noodzakelijk. Adviseer tot slot om bij bijwerkingen, klachten of vragen contact op te nemen.

Het risico op een perforatie is 1 op de 1.000 plaatsingen. Vrouwen die borstvoeding geven en/of <36 weken postpartum zijn hebben een verhoogd risico op een perforatie, namelijk 6 op de 1.000 vrouwen. Weeg bij de wens voor een spiraal tijdens lactatie vanwege het verhoogde risico op uterusperforatie de voor- en nadelen van vroegere plaatsing en plaatsing na stoppen van de borstvoeding tegen elkaar af. Een perforatie verloopt vaak asymptomatisch en wordt soms niet opgemerkt bij de plaatsing. Belangrijkste aanwijzingen voor perforatie zijn: de afwezigheid van draadjes bij de controle na 6 weken of klachten, zoals aanhoudende pijn in onderbuik, koorts en vaginaal bloedverlies. Een perforatie kan worden vastgesteld met een transvaginale echo. Indien er sprake is van een perforatie verwijs je door naar de gynaecoloog.

Het advies is om geen menstruatiecup te gebruiken in combinatie met een spiraaltje.  Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er een groter risico op een expulsie is bij gebruik van een menstruatiecup. Indien mevrouw toch een menstruatiecup wenst te gebruiken, is het advies om dit pas drie maanden na plaatsing te doen. Let hierbij goed op dat het vacuüm verbroken wordt alvorens de cup te verwijderen, zonder aan de draadjes van het spiraaltje te trekken. Controleer daarnaast altijd of het spiraaltje zich niet in de cup bevindt. Lees meer over het risico op expulsie in dit nieuwsbericht.

 

Na het sonderen komt het soms voor dat door de prikkeling het ostium internum zich aanspant, waardoor het spiraaltje niet meer ingebracht kan worden. Een oplossing kan zijn om enkele minuten te wachten tot het spasme voorbij is. Een tweede optie is om de sonde te laten zitten terwijl het spiraaltje wordt klaargemaakt. Dan kan na het verwijderen van de sonde, in één beweging het spiraal ingebracht worden zonder dat de cervix kan samentrekken. Tot slot kan het gebruik van een dilatator ook uitkomst bieden.

Door sterke anteflexie of retroflexie van de uterus kan de sonde of inbrenghuls soms niet tot de fundus worden ingebracht. Voldoende tractie met de kogeltang kan helpen. Daarnaast kan overwogen worden om mevrouw met een halfvolle blaas te laten komen. Op deze manier drukt de blaas de uterus meer in strekstand, waardoor passage van de bocht makkelijker verloopt.

Zorg bij het afknippen van de draadjes voor een scherpe schaar om te voorkomen dat je per ongeluk aan de draadjes trekt.

Verwijder éérst de witte duwstift en daarna met een draaiende beweging de inbrenghuls. Dit voorkomt dat de draadjes klem komen te zitten tussen de duwstift en de huls.

Advies: houd tijdens het inbrengen van de T-Safe de witte duwstift aangesloten op het spiraal. Dit biedt extra stevigheid aan de inbrenghuls en voorkomt knikken van de huls.

Ja, dit is mogelijk. Het is natuurlijk heel vervelend als er iets misgaat bij de plaatsing van een spiraal. Ook expulsies kort na de spiraalplaatsingen komen helaas voor. Hiervoor biedt Titus Health Care de vervangingsregeling aan. Vrouwen hoeven dus geen extra kosten te maken voor een nieuw spiraal. Na een mislukte plaatsing of een expulsie binnen zes maanden kan er kosteloos een vervangend spiraal worden aangevraagd via het digitale vervangingsformulier. Na ontvangst van het formulier sturen wij binnen twee weken kosteloos een nieuw spiraal. Er is helaas geen mogelijkheid tot teruggave van geld.

Ja, dit is mogelijk. Mevrouw betaalt dan een lager tarief. De DBC-codes voor plaatsing exclusief spiraal zijn:

  • DBC-code zorgproduct: 210301015
  • DBC-zorgactiviteit: 037180

Een klinisch bewezen koperallergie is zeer zeldzaam. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat een directe link tussen een koperallergie en een koperspiraaltje onderzocht. Daarnaast geeft een koperspiraal een zeer lage hoeveelheid koper af in de baarmoeder. Indien een vrouw een klinisch bewezen koperallergie heeft, die gediagnosticeerd is door een dermatoloog of andere zorgprofessional, is dit een contra-indicatie voor het gebruik van een koperspiraal.

Verwijderen of vervangen van een koperspiraal kan op elk moment van de cyclus. Indien er geen zwangerschap gewenst is, dient er aansluitend een vervangend spiraal geplaatst te worden of overgestapt te worden op een andere anticonceptiemethode. Ovulaties blijven vaak bestaan tijdens koper- en hormoonspiraalgebruik. Theoretisch kan er kort voorafgaand aan verwijdering van het spiraaltje een ovulatie hebben plaatsgevonden. Zaadcellen kunnen tot circa 5 dagen blijven leven. Bij seks vlak voor de verwijdering kunnen zaadcellen alsnog een eicel bevruchten. Het risico hierop is waarschijnlijk zeer klein.

Indien er in de week voorafgaand aan de verwijdering onbeschermde seks heeft plaatsgevonden en bij mislukte vervanging of niet-aansluitende overstap op een ander methode: bespreek het, waarschijnlijk zeer kleine, risico op zwangerschap door innesteling van een reeds bevruchte eicel en overweeg de mogelijkheid van de morning-afterpil.

Het ZI-nummer van T-Safe is 15539377.

Er zijn diverse soorten koperspiralen verkrijgbaar. T-Safe is het meest gebruikte koperspiraal in Nederland. T-Safe heeft een hoge betrouwbaarheid, beschermt 10 jaar tegen zwangerschap en is van hoge kwaliteit. In het overzicht hieronder zijn de meest gebruikte koperspiralen in Nederland en de belangrijkste kenmerken opgenomen.

Productnaam T-Safe Multi-Safe Multi-Safe short Flexi-T 300 Flexi-T +300 Flexi-T +380
Koperoppervlak 380 mm2 375 mm2 375 mm2 300 mm2 300 mm2 380 mm2
Afmeting 36 mm x 32 mm 35,2 mm x 19,5 mm 29,4 mm x 19,5 mm 29 mm x 23 mm 32 mm x 28 mm 32 mm x 28 mm
ZI-nummer 15539377 16021517 16021509 14145456 14847353 14964716
Verblijfsduur 10 jaar 5 jaar 5 jaar 5 jaar 5 jaar 5 jaar
Uteruslengte 6-9 cm 6-9 cm 5-8 cm 5-8 cm 6-9 cm 6-9 cm
Bijzonderheden – Voorkeur NHG
– Meest gebruikte koperspiraal in NL
– Voorkeur NHG
– One hand push-in techniek
– Voorkeur NHG
– One hand push-in techniek
One hand push-in techniek One hand push-in techniek One hand push-in techniek
Website t-safe.nl multi-safe.nl multi-safe.nl flexi-t.nl flexi-t.nl flexi-t.nl