Misschien overweeg je een T-Safe koperspiraal en wil je graag van tevoren weten welke bijwerkingen of klachten bekend zijn. Of heb je al een koperspiraaltje en wil je graag weten of klachten die je ervaart, te maken kunnen hebben met je spiraaltje. Op deze plek hebben we alle veelgestelde vragen verzameld over bijwerkingen en klachten. Denk bijvoorbeeld aan afscheiding, allergie of puistjes. En hoe zit het eigenlijk met je menstruatie, wat kan je verwachten? Twijfel je, neem dan altijd contact op met je zorgverlener. Neem zeker contact op als je de onderkant van het spiraaltje kan voelen, je ongemak ervaart tijdens of na het vrijen of er bloedverlies is na het vrijen. Raadpleeg ook altijd een arts bij hevige buikpijn, extreem veel bloedverlies, koorts of ongewone vaginale afscheiding.

Veel gestelde vragen over

Bijwerkingen en klachten

Kan ik meer en/of bruine afscheiding krijgen na plaatsing van T-Safe?

Ja, het komt soms voor dat in de eerste drie maanden na plaatsing van het spiraaltje je meer last hebt van afscheiding (witte vloed) dan bijvoorbeeld tijdens het gebruik van de pil of andere hormonale anticonceptie. Dat komt omdat de natuurlijke cyclus zich herstelt. Na enige tijd zal de afscheiding minder worden. Na plaatsing van een spiraal kan de afscheiding na de menstruatie ook soms wat bruin van kleur zijn, omdat er nog wat bloedrestjes mee naar buiten komen. Dit zal na verloop van tijd minder worden. Het is heel belangrijk dat je de vagina NIET met zeep of schuim wast. Dus alleen met water wassen! Gebruik ook geen vaginale spoelingen, want die verergeren de situatie alleen maar, omdat het je natuurlijke evenwicht van je vagina verstoort.

Waarom heeft mijn afscheiding opeens een rare geur?

Het komt af en toe voor dat vrouwen last hebben van afscheiding met een rare geur. Dit heeft niets te maken met het koperspiraal zelf. Meestal wordt de geurende afscheiding veroorzaakt door een schimmelinfectie, zoals candida. Een candida infectie is vervelend, maar relatief onschuldig. Wij adviseren in dit geval naar de huisarts te gaan. De arts kan je tabletten of een crème voorschrijven om de schimmel te bestrijden. Het is heel belangrijk dat je ondanks die nare geur en afscheiding je vagina NIET met zeep of schuim wast. Dus alleen met water wassen. Gebruik ook geen vaginale spoelingen, want die verergeren de situatie alleen maar omdat het je natuurlijke evenwicht van je vagina verstoort.

Wordt mijn menstruatie heviger?

Het is mogelijk dat de menstruatie heviger wordt. In de eerste drie maanden na plaatsing kan je menstruatie anders zijn dan normaal. De meeste vrouwen hebben weinig tot geen last van het koperspiraal, maar anderen kunnen wel bijwerkingen hebben, zoals: een hevige, langdurige en/of onregelmatige menstruatie (soms hevige) buikkrampen tussentijds bloedverlies Na ongeveer drie maanden is je lichaam gewend aan het spiraaltje en herstelt de natuurlijk cyclus zich. Een klein aantal vrouwen heeft blijvend iets meer bloedverlies tijdens de menstruatie.

Zijn de draadjes of het koperspiraal te voelen?

Het koperspiraal zit in de baarmoeder en voel je niet zitten, ook niet tijdens het sporten of vrijen. Na het plaatsen van een spiraal, worden de draadjes van het spiraal meestal 2 tot 3 cm van je baarmoedermond afgeknipt. Het spiraaltje kan daardoor later makkelijk verwijderd worden. Je kunt de draadjes voelen met je vinger. Soms zijn de draadjes om de baarmoedermond heen gekruld en is het moeilijker om ze te voelen. De draadjes zijn zo soepel dat je ze niet voelt tijdens het vrijen. Als je een hard stukje voelt, betekent dit dat het spiraaltje niet goed meer op zijn plaats zit en moet je naar de arts of verloskundige gaan.

Wanneer moet ik contact opnemen met de arts?

Je moet een zorgprofessional raadplegen in geval van:
  - Jij of je partner de onderkant van het spiraaltje kunt voelen.
  - Jij of je partner ongemak ervaren tijdens of na het vrijen.
  - Er bloedverlies is na het vrijen.
  - Je het spiraaltje wilt laten verwijderen.
  - Je last hebt van hevige buikpijn, extreem veel bloedverlies, koorts of ongewone vaginale afscheiding.

Kan je allergisch zijn voor een koperspiraal?

Een T-Safe koperspiraal is niet geschikt voor vrouwen met koperallergie. Een koperallergie is heel zeldzaam. Heb je het vermoeden dat je na plaatsing van de T-Safe toch een allergische (huid)reactie krijgt, neem dan contact op met de huisarts. Als het koperspiraaltje de oorzaak is dan verdwijnen de klachten weer als je het spiraaltje verwijdert.

Kan je puistjes krijgen door een koperspiraal?

Puistjes worden niet veroorzaakt door koper. Puistjes zijn meestal het gevolg van een verstoring van de hormoonhuishouding in je lichaam.
  - Het kan een reactie zijn op het stoppen met hormonale anticonceptie en de overgang naar hormoonvrije anticonceptie. Je normale cyclus herstelt zich en daardoor maak je meer mannelijke hormonen aan. Je huid is daarvoor gevoelig en je kan last krijgen van puistjes.
  - Jij of je partner ongemak ervaren tijdens of na het vrijen.
  - Puistjes kunnen ook ontstaan door bijvoorbeeld stress of een nieuw eetpatroon.
  Het is vaak moeilijk de oorzaak vast te stellen. Je kan ervoor kiezen het spiraaltje te laten verwijderen. Dan weet je of het wel of niet aan het spiraal ligt.

Ga direct naar andere veelgestelde vragen over:

Algemene informatieKostenNa het plaatsenZwangerschap en vruchtbaarheid