T-Safe is een hormoonvrij anticonceptiemiddel. Het spiraaltje heeft dan ook geen invloed op je cyclus en je kan T-Safe veilig gebruiken als je borstvoeding geeft. Als je je spiraaltje verwijdert, ben je meteen weer vruchtbaar. Hoe lang je het spiraaltje ook gebruikt, het heeft geen invloed op je vruchtbaarheid. In totaal kan je T-Safe tot wel 10 jaar lang laten zitten, maar je kan het spiraaltje natuurlijk ook korter gebruiken, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Wist je dat je T-Safe ook als noodanticonceptie kan gebruiken? Een koperspiraaltje is de meest betrouwbare vorm van noodanticonceptie. Je kan het spiraaltje tot 5 dagen na onveilig vrijen plaatsen als morning-after spiraal. En handig: je hebt daarna meteen goede anticonceptie geregeld! Meer weten over het koperspiraaltje, vruchtbaarheid en zwangerschap? We verzamelden de meest gestelde vragen rondom zwangerschap en vruchtbaarheid hier.

Veel gestelde vragen over

Zwangerschap en vruchtbaarheid

Kan ik T-Safe kiezen als ik borstvoeding geef?

Ja, je kan T-Safe veilig gebruiken als je borstvoeding geeft. Het koperspiraal bevat geen hormonen, daardoor heeft het geen invloed op de hoeveelheid en kwaliteit van je borstvoeding. Het spiraaltje kan op zijn vroegst 6 weken na de bevalling geplaatst worden. Meestal wordt een spiraaltje na 10 –12 weken geplaatst.

Wanneer kan ik zwanger worden na het verwijderen van mijn koperspiraal?

Na het verwijderen van de T-Safe koperspiraal kan je meteen weer zwanger worden.

Ben ik na plaatsing van de T-Safe meteen beschermd tegen zwangerschap?

Ja, je bent na plaatsing van een T-Safe koperspiraaltje meteen beschermd tegen zwangerschap. Je kunt een koperspiraal ook als morning-after methode gebruiken. Het spiraaltje moet dan binnen 5 dagen na onveilig vrijen worden geplaatst. Het koper zorgt ervoor dat een eventueel bevruchte eicel niet kan innestelen. Let op: Wordt het spiraaltje niet tijdens je menstruatie geplaatst? En heb je meer dan 5 dagen geleden onveilig gevreeën? Dan moet zwangerschap worden uitgesloten, vóór het T-Safe spiraaltje wordt geplaatst.

Kan T-Safe ook als morning-after methode worden gebruikt?

Er zijn diverse methodes om een zwangerschap te voorkomen na onbeschermd vrijen. Naast de morning-afterpil kan ook worden gekozen voor het koperspiraal. Het spiraaltje moet binnen 5 dagen na onveilig vrijen worden geplaatst. Voor meer informatie: kijk op morning-after.nl.

Kan ik onvruchtbaar worden door een koperspiraal?

Nee, het koperspiraal heeft geen invloed op de toekomstige vruchtbaarheid van vrouwen. Na verwijdering van het spiraaltje kun je meteen weer zwanger worden.

Ga direct naar andere veelgestelde vragen over: