Als je voor een koperspiraaltje als anticonceptiemethode kiest, wat kost dat dan eigenlijk? En worden deze kosten vergoed? Hoeveel je betaalt voor een koperspiraaltje en de plaatsing ervan, kan verschillen. Als eerste is het goed om te weten dat de kosten voor het koperspiraal zelf en de plaatsing ervan gesplitst zijn. Daarnaast hangen de kosten ook af van je leeftijd, je zorgverzekering, welk spiraal je kiest en waar je het spiraaltje laat plaatsen. In de veel gestelde vragen hieronder vind je meer informatie over de kosten van het spiraaltje, de kosten voor de plaatsing van een spiraaltje, waar je T-Safe kan aanschaffen en vergoeding door de zorgverzekering.

Veel gestelde vragen over

Kosten

Wat zijn de kosten van het spiraaltje?

T-Safe, het meest gebruikte koperspiraaltje in Nederland, kost €78,04. Of je zorgverzekeraar de kosten voor je koperspiraal vergoedt, hangt af van je leeftijd en of je aanvullend verzekerd bent:
  - Jonger dan 18 jaar: anticonceptie wordt volledig vergoed. Je betaalt ook geen eigen risico.
  - 18, 19 of 20 jaar: je zorgverzekeraar vergoedt je spiraaltje wel, je betaalt eerst je eigen risico.
  - 21 jaar of ouder: anticonceptie wordt niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Je kan natuurlijk wel een aanvullende verzekering afsluiten. Het verschilt per aanvullende verzekering hoeveel je precies vergoed krijgt.

  Als je jouw koperspiraal zelf moet betalen, kan het voordelig zijn om het spiraaltje zelf te bestellen. Als je wel voor vergoeding in aanmerking komt, dan schrijft je huisarts of verloskundige een recept voor en haal je het spiraaltje af bij de apotheek.

Wat zijn de kosten van het plaatsen van het spiraaltje?

Je kan je T Safe koperspiraaltje laten plaatsen bij de huisarts, verloskundige of gynaecoloog:
  - Huisarts. Je zorgverzekeraar vergoedt de plaatsing en je hoeft geen eigen risico te betalen.
  - Verloskundige. Je zorgverzekeraar vergoedt meestal de kosten van de plaatsing, soms gaat het bedrag af van je eigen risico. Vraag dit eventueel na bij je zorgverzekering.
  - Gynaecoloog. De kosten verschillen per ziekenhuis, maar je je betaalt al snel een paar honderd euro. Meestal zijn de kosten inclusief het spiraaltje zelf. Deze kosten tellen mee voor het eigen risico.

Waar kan ik het T-Safe koperspiraal kopen?

T-Safe is verkrijgbaar bij alle apotheken in Nederland of via t-safe.nl t-safe.nl.

Wordt een koperspiraal vergoed door mijn verzekeraar?

Het T-Safe koperspiraaltje kost €78,04. Daarmee ben je tot wel 10 jaar beschermd tegen zwangerschap. Of deze kosten vergoed worden, hangt af van je leeftijd en of je aanvullend verzekerd bent. Daarnaast betaal je ook nog kosten voor de plaatsing van het spiraaltje.

Moet ik een nieuw koperspiraal kopen als de plaatsing niet gelukt is?

Als de plaatsing mislukt, hoef je bij een tweede plaatsing het koperspiraal niet opnieuw te betalen. Je zorgverlener kan bij ons gratis een nieuw spiraal aanvragen. Als je wordt doorverwezen naar het ziekenhuis, kan de huisarts of verloskundige het nieuwe spiraaltje meegeven voor de gynaecoloog. Je betaalt dan een lager tarief. De code die de gynaecoloog hanteert is: DBC-code zorgproduct: 210301015, DBC-zorgactiviteit: 037180.

Ga direct naar andere veelgestelde vragen over: