Hoe werkt een koperspiraal en hoe lang is een koperspiraaltje veilig? Wat zijn de voor- en nadelen van een koperspiraal als anticonceptie? Is een koperspiraaltje voor mij geschikt en wanneer kan ik geen koperspiraal gebruiken? Alle algemene informatie over het T-Safe koperspiraal vind je in onderstaande FAQ vragen. Van betrouwbaarheid tot bescherming tegen soa’s, de meest gestelde vragen komen aan bod. Ook vind je meer informatie over het plaatsen en verwijderen van een koperspiraaltje: hoe gaat dit in zijn werk, waar kan je terecht en is het pijnlijk?

Veel gestelde vragen over

Algemene informatie

Wat is T-Safe?

T-Safe is een betrouwbaar koperspiraal van hoge kwaliteit, ideaal voor vrouwen die kiezen voor hormoonvrije anticonceptie. De natuurlijke cyclus blijft behouden en je kunt zorgeloos vrijen. Het T-Safe spiraaltje heeft een T-vorm en is gemaakt van kunststof en koper. T-Safe werkt ook als noodanticonceptie als het binnen vijf dagen na onveilig vrijen geplaatst wordt.

Hoe werkt een koperspiraal?

Een koperspiraal geeft in de baarmoeder geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen en maakt ze inactief, zodat er geen bevruchting kan plaatsvinden. Ook zorgt koper ervoor dat een eicel niet in de baarmoederwand kan innestelen. Een koperspiraal werkt meteen na plaatsing en is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie. T-Safe is het meest effectieve koperspiraal en mag tot 10 jaar blijven zitten. Natuurlijk kun je het spiraaltje ook voor een kortere periode gebruiken. Een koperspiraaltje werkt óók als morning-afterspiraal als het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen. Het spiraaltje zorgt er voor dat het baarmoederslijmvlies verandert, waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand.

Hoe betrouwbaar is het T-Safe koperspiraal?

Het T-Safe koperspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie en je hoeft niet elke dag aan anticonceptie te denken. Van de duizend vrouwen die het koperspiraaltje gebruiken raken per jaar maximaal 2 vrouwen zwanger. T-Safe is het meest gebruikte koperspiraal in Nederland en voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen.

Hoe lang werkt de T-Safe koperspiraal?

Een T-Safe koperspiraal is maar liefst 10 jaar werkzaam. De meeste andere koperspiraaltjes zoals de Multi-Safe zijn 5 jaar werkzaam.

Wat zijn de voordelen van een T-Safe koperspiraal?

De voordelen van T-Safe zijn:
  - Anticonceptie zonder hormonen.
  - Je hoeft niet dagelijks aan anticonceptie te denken.
  - Het T-Safe koperspiraaltje werkt tot wel 10 jaar.
  - Je kan T-Safe veilig gebruiken als je borstvoeding geeft.
  - T-Safe is een betrouwbaar koperspiraaltje.
  - In Nederland is T-Safe is het meest gebruikte koperspiraal.
  - T-Safe voldoet aan de hoogste kwaliteitsstandaarden.
  - Na verwijdering ben je direct weer vruchtbaar.

Wat zijn de nadelen van een T-Safe koperspiraal?

In de eerste drie maanden na plaatsing kan je menstruatie anders zijn dan normaal. De meeste vrouwen hebben weinig tot geen last van het koperspiraal, maar anderen kunnen wel bijwerkingen hebben, zoals:
  - een hevige, langdurige en/of onregelmatige menstruatie.
  - (soms hevige) buikkrampen.
  - tussentijds bloedverlies.

  Na ongeveer drie maanden is je lichaam gewend aan het spiraaltje en herstelt de natuurlijke cyclus zich. Een klein aantal vrouwen heeft blijvend iets meer bloedverlies tijdens de menstruatie. Koperspiraaltjes zijn minder geschikt voor vrouwen die van nature hevig menstrueren en hier last van hebben.

Hoe wordt een T-Safe koperspiraal geplaatst?

Het plaatsen van het koperspiraal is eenvoudig en gaat vrij snel. Het spiraaltje wordt meestal tijdens of vlak na de menstruatie ingebracht om er zeker van te zijn dat je niet zwanger bent en omdat het plaatsen iets gemakkelijker gaat. Voor het plaatsen controleert je zorgverlener de ligging van je baarmoeder. Daarna wordt een speculum (eendenbek) in de vagina ingebracht om de baarmoedermond goed te kunnen zien. Om te weten of de baarmoeder geschikt is voor het spiraaltje wordt met een sonde (dun staafje) de lengte van de baarmoeder opgemeten. De arts/verloskundige schuift daarna via de inbrenghuls de spiraal in de baarmoeder. Tot slot worden de draadjes op de juiste lengte afgeknipt. De daadwerkelijke plaatsing duurt ongeveer 5 minuten. Je zorgverlener zal je tijdens dit proces begeleiden.

Is het plaatsen van een koperspiraal pijnlijk?

De plaatsing van een T-Safe koperspiraal kan voor sommige vrouwen onprettig en soms zelfs pijnlijk zijn. Vrouwen die al een kind hebben gekregen, hebben er over het algemeen minder of zelfs geen last van. Je kunt op de avond voor de plaatsing twee Aleve Feminax 275 of een Ibuprofen 400 innemen en een uur voor de plaatsing opnieuw dezelfde dosis. Indien nodig neem je daarna gedurende een paar dagen 3x daags een tablet Aleve Feminax of Ibuprofen. Dit helpt de baarmoeder en de spieren in de omgeving daarvan ontspannen, waardoor het plaatsen van het spiraaltje en eventuele krampen erna als minder pijnlijk ervaren worden. Een plaatselijke verdoving is soms ook mogelijk. Bespreek dit van tevoren met je zorgverlener.

Hoe wordt het koperspiraal verwijderd?

Het verwijderen van het T-Safe koperspiraal is heel eenvoudig. Je zorgverlener trekt aan de draadjes en zo wordt het spiraal nagenoeg pijnloos verwijderd. Het is mogelijk om na verwijdering meteen weer een nieuw spiraal te plaatsen.

Waar kan ik het T-Safe spiraal laten plaatsen?

Voor plaatsing van de T-Safe koperspiraal kan je terecht bij de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Ook kan je het spiraaltje bij diverse zelfstandige klinieken laten plaatsen. Op spiraalplaatsen.nl vind je een overzicht van verloskundigen en zelfstandige klinieken in jouw regio.

Mag je met een koperspiraal onder een MRI-scan?

Diverse studies tonen aan dat 3,0 Tesla MRI-procedures veilig zijn voor patiënten met een koperspiraal. Geef wel van tevoren bij de radioloog aan dat je een koperspiraaltje hebt.

Wanneer mag je geen koperspiraal gebruiken?

Je mag geen koperspiraal gebruiken bij:
  - zwangerschap
  - onverklaarbaar vaginaal bloedverlies
  - een actieve ontsteking van het genitale stelsel
  - een afwijking van de baarmoeder
  - maligne aandoeningen van het genitale stelsel
  - de ziekte van Wilson
  - een koperallergie

Beschermt T-Safe tegen soa's?

Nee, T-Safe beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s), ook niet tegen HIV/aids. Voor bescherming tegen soa’s dien je een condoom te gebruiken.

Voor wie is T-Safe geschikt?

T-Safe is ideaal voor vrouwen die een voorkeur hebben voor hormoonvrije anticonceptie. Je behoudt je natuurlijke cyclus en kiest een betrouwbare vorm van anticonceptie. De koperspiraal is geschikt voor bijna alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Voor hele jonge vrouwen (bijv. 13-14 jaar) raden wij aan eerst te overleggen met een zorgprofessional. T-Safe is bijvoorbeeld zeer geschikt voor:
  - Vrouwen die hun natuurlijke cyclus willen behouden
  - Vrouwen die geen hormonen kunnen verdragen of geen hormonen mogen
  - Vrouwen die geen permanente oplossing willen in de vorm van sterilisatie, maar wel tien jaar betrouwbare anticonceptie willen
  - Vrouwen die niet iedere dag aan anticonceptie willen denken
  - Vrouwen met een onregelmatig, druk leven
  - Vrouwen met beperkte financiële middelen

Ga direct naar andere veelgestelde vragen over: