Als je een T-Safe spiraaltje hebt laten plaatsen, komen er misschien nog wel extra vragen in je op. Net na de plaatsing vraag je je misschien af of je meteen weer kan sporten en wanneer je weer seks kan hebben. Ook beantwoorden we vragen over menstruaties en bloedverlies. Bij bloedverlies net na de plaatsing kan je altijd maandverband of menstruatieondergoed gebruiken. Een paar dagen na de plaatsing kun je ook weer tampons gebruiken. Menstruatiecups en spiraaltjes zijn geen goede combinatie. Vrouwen die een menstruatiecup gebruiken, verliezen vaker hun spiraaltje. Als je geen menstruatiecup gebruikt, verliezen slechts enkele vrouwen hun spiraal. Neem sowieso contact op met je zorgverlener als de draadjes opeens veel langer zijn of je een hard stukje voelt. Zes weken na plaatsing wordt altijd een fysieke nacontrole geadviseerd, je zorgverlener checkt dan of het spiraaltje nog goed zit en je kan eventuele klachten bespreken.

Veel gestelde vragen over

Na het plaatsen

Is er nacontrole van het koperspiraal nodig?

Ja, spreek 6 weken na het plaatsen van het koperspiraal een nacontrole af. De zorgverlener kijkt of het spiraaltje goed op zijn plaats zit en je kunt eventuele klachten bespreken.

Kan je een menstruatiecup gebruiken met een spiraal?

Het advies is om geen menstruatiecup te gebruiken in combinatie met een koperspiraal. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen hun spiraaltje vaker verliezen bij gebruik van een menstruatiecup. Als je tóch een menstruatiecup wilt gebruiken, doe dit dan pas drie maanden na plaatsing. Verbreek het vacuüm alvorens de cup te verwijderen zonder aan de draadjes van het spiraaltje te trekken en controleer altijd of het spiraaltje niet in de cup zit.

Kun je tampons gebruiken met een koperspiraal?

Je kunt gerust tampons gebruiken als je een koperspiraal hebt laten plaatsen. Gebruik een tampon pas een paar dagen na plaatsing van je spiraaltje en liever niet ’s nachts tijdens de eerste menstruatie. Je hoeft niet bang te zijn dat je met het verwijderen van een tampon het spiraaltje eruit trekt. Het spiraaltje zit veilig in de baarmoeder en de draadjes hebben zich meestal om de baarmoedermond heen gekruld.

Wordt mijn menstruatie heviger en pijnlijker?

Ja, dat is mogelijk. In de eerste drie maanden na plaatsing kan je menstruatie anders zijn dan normaal. De meeste vrouwen hebben weinig tot geen last van het koperspiraal, maar anderen kunnen wel bijwerkingen hebben, zoals:
    - een hevige, langdurige en/of onregelmatige menstruatie
    - (soms hevige) buikkrampen
    - tussentijds bloedverlies

Na ongeveer drie maanden is je lichaam gewend aan het spiraaltje en herstelt de natuurlijk cyclus zich. Een klein aantal vrouwen heeft blijvend iets meer bloedverlies tijdens de menstruatie.

Ben ik na plaatsing van T-Safe meteen beschermd tegen zwangerschap?

Ja, je bent na plaatsing van een T-Safe koperspiraaltje meteen beschermd tegen zwangerschap. Je kunt een koperspiraal ook als morning-after methode gebruiken. Het spiraaltje moet dan binnen 5 dagen na onveilig vrijen worden geplaatst. Het koper zorgt ervoor dat een eventueel bevruchte eicel niet kan innestelen.

Let op:
    - Wordt het spiraaltje niet tijdens je menstruatie geplaatst
    - En heb je meer dan 5 dagen geleden onveilig gevreeën?

Dan moet zwangerschap worden uitgesloten, vóór het T-Safe spiraaltje wordt geplaatst.

Wanneer kan je weer seks hebben na het plaatsen van een koperspiraal?

Zodra je zin hebt, kan je weer gewoon vrijen. Ook direct na plaatsing van het T-Safe koperspiraal. Het spiraaltje zit veilig in de baarmoeder, het kan dus geen kwaad.

Mag ik meteen sporten na de plaatsing van het koperspiraal?

We raden je af meteen te sporten na plaatsing van een koperspiraal. Direct na de behandeling kun je je even duizelig voelen. Als dat over is mag je naar huis. Het is verstandig om het die dag verder rustig aan te doen. De volgende dag mag je gewoon weer sporten.

Hoe weet je of je koperspiraal is gezakt?

Het spiraaltje wordt hoog boven in de baarmoeder geplaatst. Tijdens de menstruatiecyclus beweegt het spiraaltje in de baarmoeder en kan het dus soms iets naar beneden zakken. Maar zolang het spiraaltje in de baarmoederholte zit ben je beschermd. In slechts enkele gevallen verliezen vrouwen hun spiraaltje. Als je een hard stukje voelt, betekent dit dat het spiraaltje niet goed meer op zijn plaats zit en moet je naar de arts of verloskundige gaan.

Kun je zwaarder worden van een koperspiraal?

Gewichtstoename is geen bekende bijwerking van het koperspiraal.

Ga direct naar andere veelgestelde vragen over: