Kun je tampons gebruiken terwijl je een spiraaltje hebt? Bereid je voor!

21 juli 2023By Titus Health Care

Veel vrouwen gebruiken tampons tijdens hun menstruatie. Maar wat als je een spiraaltje hebt? Kun je nog steeds tampons gebruiken? In deze blog bespreken we de relatie tussen spiralen en tampons. Ook kijken we naar alternatieven zoals menstruatiecups.

Spiraaltjes in het kort

Voordat we ingaan op de specifieke vraag of je tampons kunt gebruiken met een spiraal, is het belangrijk om een goed begrip te hebben van wat een spiraaltje eigenlijk is en hoe het werkt. Een spiraaltje is een klein voorwerp dat in de baarmoeder wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen. Het kan een spiraaltje zijn zonder hormonen, zoals de koperspiraal of met hormonen. Het spiraal wordt geplaatst door een zorgverlener en blijft gedurende een bepaalde periode in de baarmoeder zitten, variërend van vijf tot wel tien jaar, afhankelijk van het type.

Tampons en spiralen

We beginnen met goed nieuws! Je kunt gewoon tampons gebruiken als je een spiraaltje hebt. Het spiraaltje bevindt zich veilig in de baarmoeder, en de draadjes zijn meestal om de baarmoedermond heen gekruld. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je het spiraaltje eruit trekt bij het verwijderen van een tampon. Heb je net je spiraaltje laten plaatsen? Dan zijn er wel een aantal dingen om op te letten.

Tampons vlak na plaatsing van een spiraal

Als je je spiraaltje net hebt laten plaatsen, is het raadzaam om een paar dagen te wachten voordat je weer tampons gaat gebruiken. Dit geeft je lichaam de tijd om te wennen aan het spiraaltje. Je kunt deze tijd alternatieven zoals maandverband of menstruatieondergoed overwegen, dit zijn opties die altijd veilig zijn. Menstruatiecups zijn geen veilig alternatief.

Menstruatiecups en spiralen

Wat betreft menstruatiecups is het advies om voorzichtig te zijn als je een spiraaltje hebt. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen hun spiraaltje vaker verliezen als ze een menstruatiecup gebruiken. Als je toch graag een menstruatiecup wilt proberen, wacht dan minstens drie maanden na het plaatsen van het spiraaltje voordat je er een gebruikt. Als je de cup verwijdert, is het belangrijk om eerst het vacuüm voorzichtig te verbreken. Let er ook altijd goed op dat je niet per ongeluk aan de draadjes van het spiraaltje trekt en controleer altijd of het spiraaltje niet in de cup terecht is gekomen. Wil je meer weten over menstruatiecups en spiraaltjes? Lees dan deze blog. 

Alles op een rijtje

Als je een spiraaltje hebt, kun je veilig tampons gebruiken. Is je spiraaltje net geplaatst, wacht dan een paar dagen totdat je weer tampons gebruikt. Verder hoef je je geen zorgen te maken en kan je gewoon tampons gebruiken als je een spiraaltje hebt! Pas wel op met menstruatiecups. Vrouwen die een menstruatiecup gebruiken, verliezen vaker hun spiraal. Maandverband en menstruatieondergoed kun je altijd veilig gebruiken. Ben je benieuwd naar ervaringen van vrouwen met het koperspiraal? Lees dan deze blog. 

Kun je tampons gebruiken terwijl je een spiraaltje hebt?

Laatst bijgewerkt op 29 april 2024 door Titus Health Care