Spiraalplaatsing en pijn: hoe kan het anders?

10 juli 2025By Titus Health Care

Introductie van Carevix: minder pijn bij spiraalplaatsing

Een spiraaltje is voor veel vrouwen een fijn anticonceptiemiddel. Het is een van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie, werkt langdurig, je hoeft er niet dagelijks aan te denken en het is beschikbaar in een hormoonvrije variant. Toch is er iets wat veel vrouwen tegenhoudt: de pijn bij het plaatsen. Want laten we eerlijk zijn de ervaring van de plaatsing kan spannend en pijnlijk zijn. Maar… dat kan nu anders.

Doet het pijn om een spiraaltje te laten plaatsen?

De pijnbeleving verschilt per persoon. Sommige vrouwen merken nauwelijks iets, anderen ervaren flinke pijn. Uit recent onderzoek blijkt dat bijna de helft van de vrouwen ernstige pijn voelt bij het plaatsen van een spiraal1. De cijfers liegen er niet om: pijnbestrijding bespreken en aanbieden is geen luxe, maar noodzaak.

Er zijn al verschillende vormen van pijnbestrijding beschikbaar zoals we eerder al beschreven in deze blog over pijnstilling bij spiraalplaatsing. Denk aan:

  • Naproxen
  • Verdovende crème of spray met lidocaïne
  • Lokale verdoving met een injectie
  • Begeleiding in een rustige sfeer

Maar er is meer.

Nieuw: een zachter hulpmiddel bij plaatsing

Bij het plaatsen van een spiraal wordt je baarmoeder vastgepakt om het spiraaltje goed te kunnen plaatsen. Daarvoor wordt al meer dan 100 jaar (!) dezelfde aanhaaktang gebruikt. En ja, die tang zorgt vaak juist voor pijn en bloedverlies.

Daarom is er nu: Carevix. Carevix is een nieuwe, zachte en vrouwvriendelijke manier om de baarmoedermond vast te pakken. In plaats van een tang, maakt Carevix gebruik van zuigtechnologie.

Waarom Carevix?

  • Minder pijn bij het vastpakken van de baarmoedermond2
  • Minder bloeding tijdens de plaatsing2
  • Vrouwen ervaren minder heftig pijn tijdens de plaatsing2

Onderzoek naar vermindering van pijn bij spiraalplaatsing heeft laten zien dat Carevix daadwerkelijk het verschil maakt.

Waar kan ik terecht?

Vraag ernaar bij je huisarts, verloskundige of bekijk op spiraalplaatsen.nl bij welke praktijken je terechtkunt voor een spiraalplaatsing met Carevix. Carevix wordt helaas nog niet vergoed door de zorgverzekering.

Ga jij binnenkort een spiraaltje laten zetten?
Pijn mag geen reden zijn om af te zien van goede anticonceptie. Bespreek jouw wensen, zorgen én de mogelijkheden voor pijnbestrijding met je zorgverlener. Zo kies je wat bij jouw lichaam past.

1. Ipsos & Ava. (2024). Ervaringen gebruik anticonceptie-spiraal Ipsos. https://206.wpcdnnode.com/ipsos-publiek.nl/wp-content/uploads/2025/01/24066175-ava-spiraalpijn-rapport-v3.0-voor-publicatie.pdf

2. I Yaron, M., et al. (2023). Safety and efficacy of a suction cervical stabilizer for intrauterine contraceptive device insertion: Results from a randomized, controlled study. Contraception, 123.

spiraalplaatsing en pijn

Laatst bijgewerkt op 10 juli 2025 door Titus Health Care