Kan het koperspiraal leiden tot psychische klachten? Lees het hier!

20 oktober 2023By Titus Health Care

Het koperspiraal is een populaire vorm van anticonceptie vanwege de effectiviteit en het feit dat het geen hormonen bevat. Ben je op zoek naar informatie over het spiraaltje en de mogelijke gevolgen voor je mentale gezondheid? In dit artikel beantwoorden we de vraag: leidt een koperspiraal tot psychische klachten?

Wat is een koperspiraaltje?

Een koperspiraal is een klein T-vormig of hoefijzervormig ‘ankertje’ van plastic en koper dat in de baarmoeder wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen. In tegenstelling tot hormonale anticonceptiemethoden, zoals de pil of een hormoonspiraal, bevat het koperspiraal geen hormonen. In plaats daarvan bevat het koper dat geleidelijk koperionen afgeeft.

Het koper in de spiraal heeft een spermacide werking. Dat betekent dat het de beweeglijkheid en levensduur van sperma vermindert. Hierdoor kunnen de zaadcellen minder goed het eicel bereiken en voorkomt het bevruchting. Een koperspiraal kan tot wel 10 jaar lang (T-Safe) bescherming bieden tegen zwangerschap.

Het plaatsen van een koperspiraal moet worden gedaan door een verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Het spiraaltje wordt in de baarmoederholte geplaatst en kan daar blijven zitten totdat je besluit het te laten verwijderen.

De mythe ontkracht: koperspiraaltje en psychische klachten

Er zijn vrouwen die hebben aangegeven dat het koperspiraal invloed heeft gehad op hun psychische welzijn. Deze beweringen hebben geleid tot speculatie en discussie over de mogelijke relatie tussen het koperspiraal en psychische problemen. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat er tot op heden geen wetenschappelijk bewijs is dat een verband aantoont tussen het koperspiraal en psychische klachten. Terwijl dit bij andere hormonale anticonceptiemiddelen wél het geval kan zijn.

Het is ook van belang om te weten dat psychische problemen complex zijn en veel oorzaken kunnen hebben. Er zijn veel verschillende zaken die invloed kunnen hebben op je mentale gezondheid zoals je fysieke gezondheid (gevarieerd eten, voldoende slaap en genoeg bewegen), stress op het werk of op school, of hoe je je voelt over je relaties met anderen. Daarnaast kan het zijn dat wanneer je overstapt van een hormonale anticonceptiemethode naar een koperspiraaltje, je lichaam moet wennen aan de nieuwe situatie. Je hormoonhuishouding vindt een nieuwe balans. Het is daarom ook mogelijk dat vrouwen die aangeven dat zij psychische problemen ervaren als gevolg van het koperspiraal, andere factoren in hun leven hebben die bijdragen aan hun symptomen. Het is dus belangrijk om alle aspecten in overweging te nemen wanneer je probeert te begrijpen waarom iemand psychische klachten heeft.

Andere anticonceptiemogelijkheden om te overwegen

Naast het koperspiraal zijn er verschillende andere anticonceptiemethoden die je kunt overwegen. Methoden waar je na plaatsing een paar jaar niet meer aan hoeft te denken zijn bijvoorbeeld een hormoonspiraal en het implantatiestaafje in de arm. Maar ook de pil, een pleister of anticonceptiering zijn opties. Ben je specifiek op zoek naar anticonceptie zonder hormonen? Lees dan deze blog. Ieder middel heeft zijn voor- en nadelen. Bij iedereen past iets anders en soms past het ene middel goed bij je als je 18 bent, en past een heel ander middel beter bij je als je 35 bent. Overleg met je zorgverlener om de beste keuze voor jou te maken.

Je zorgen bespreken met een zorgverlener

Als je zorgen hebt over de mogelijke effecten van het koperspiraal op je mentale gezondheid, is het belangrijk om deze zorgen te bespreken met een zorgverlener. Ze kunnen je helpen bij het onderzoeken van de oorzaak en het vinden van een oplossing.

Koperspiraal psychische klachten