Nederlandse medcijnwaakhond, het College Beoordeling Geneesmiddelen:
“Maak gebruik van betrouwbare bronnen bij keuze anticonceptie”

9 januari 2024By Titus Health Care

Het College Beoordeling Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de effectiviteit, kwaliteit, veiligheid en bijwerkingen van anticonceptiemiddelen vóór en nadat ze op de markt komen. De Nederlandse medicijnwaakhond waarschuwt voor de verspreiding van niet kloppende informatie over anticonceptiemethoden op social media.

Seksuele revolutie

Tegenwoordig zijn er veel verschillende manieren waarop je een zwangerschap kan voorkomen als je seks hebt. Dit begon in de jaren ‘60 met de anticonceptiepil, toen een ware revolutie. Zo kunnen wij, in tegenstelling tot onze overgrootmoeders, een zwangerschap uitstellen als we dat willen. Zo blijft er tijd over om ons op andere zaken richten die we belangrijk vinden in het leven.

Betrouwbare methodes

Later kwamen daar nog andere hormonale anticonceptiemethoden bij. Denk aan een hormoonspiraal, pleister, ring of staafje. Een koperspiraal zoals T-Safe is een anticonceptiemethode zonder hormonen. Allemaal methodes waarvan is bewezen dat ze effectief zijn in het voorkomen van zwangerschap. Daarnaast kunnen condooms ook gebruikt worden om seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) te voorkomen.

Iene-miene-mutte... hoe maak je nu die keuze?

Al die mogelijkheden zijn natuurlijk fijn. Zo kun je zelf kiezen voor een methode die het beste bij je past. Maar het maken van een keuze tussen al die anticonceptiemethoden kan best lastig zijn. Het is goed om na te denken over wat voor jou belangrijk is en informatie te verzamelen over de verschillende opties. Dit kun je doen door in gesprek te gaan met vrienden, familie of je partner, door met een zorgverlener te overleggen, of door op internet op zoek te gaan naar informatie. Daarbij is het belangrijk dat je controleert of de informatie van betrouwbare bronnen komt.

Onjuiste informatie op het internet

De informatie die je vindt op internet en sociale media als YouTube, Instagram en TikTok klopt helaas niet altijd. Die bekende Nederlander deelt misschien een ervaring met een bepaald middel, maar dat betekent niet dat dat voor iedereen geldt. Bovendien weet deze leuke influencer ook niet hoe joúw leven eruitziet aan de andere kant van het beeldscherm. Soms is het best lastig om feiten en fabels van elkaar te onderscheiden.

Zorgen van het CBG

Dit was precies de zorg van het College ter Beoordeling Geneesmiddelen. Zij zagen dat er op sociale media soms beweringen worden verspreid rondom verschillende anticonceptiemethoden die niet kloppen. Dit kweekt wantrouwen voor bestaande methodes. Verschillende apps of natuurlijke methodes winnen aan populariteit terwijl de effectiviteit hiervan nog niet is bewezen. Daarnaast is het moeilijk om zulke methodes perfect te gebruiken en worden ze minder betrouwbaar wanneer je als gebruiker, soms per ongeluk een foutje maakt. Daardoor kan de kans op zwangerschap oplopen tot meer dan 20%.

Samengevat: weet wat je leest

Om het kort samen te vatten, let op de volgende dingen:

Laatst bijgewerkt op 5 september 2024 door Titus Health Care