Anticonceptie en borstvoeding: hoe zit het eigenlijk?
Als je recent bent bevallen, is het advies om het eerste jaar na de bevalling niet weer opnieuw zwanger te worden. Zo heeft je lichaam voldoende tijd en rust om te herstellen. Daarom is het verstandig om vrij kort na de bevalling al na te denken over anticonceptie. Maar wanneer moet je hier over nadenken? Wanneer biedt borstvoeding voldoende bescherming en welke anticonceptiemethoden kan je gebruiken als je borstvoeding geeft? In deze blog lees je alle antwoorden!
Wanneer na bevalling nadenken over anticonceptie?
Het is lastig te voorspellen wanneer je weer vruchtbaar bent en dit verschilt ook nog eens per vrouw. Als je geen borstvoeding geeft, kan je binnen een paar weken na de bevalling alweer vruchtbaar zijn. Als je borstvoeding geeft duurt het vaak wat langer, maar dit hoeft niet zo te zijn. Afhankelijk van welke anticonceptiemethode je voorkeur heeft en of je wel of geen borstvoeding geeft, kun je na enkele weken weer starten met anticonceptie. Hoe dit zit, lees je hieronder.
Borstvoeding als anticonceptie?
In de eerste 5-6 maanden na je bevalling kan je borstvoeding als anticonceptiemethode overwegen. Borstvoeding vermindert de vruchtbaarheid, doordat het drinken aan de borst de productie van eicellen remt. Maar let goed op, dan moet je wel aan een paar voorwaarden voldoen:
- Je baby drinkt volledig aan de borst, en krijgt dus geen gekolfde melk
- Er zit overdag niet meer dan 4 uur tussen de voedingen
- In de nacht zit er niet meer dan één keer 5 uur tussen
- Je baby krijgt geen bijvoeding of kunstvoeding
- Je hebt nog niet gemenstrueerd na de bevalling
Als je aan alle voorwaarden voldoet, is deze methode in de eerste 4 maanden theoretisch 99,7% betrouwbaar. Bij 5-6 maanden is dit 97%.
Aanvullende anticonceptie bij borstvoeding
Voldoe je aan alle voorwaarden maar vind je het een veiliger idee om aanvullende anticonceptie te gebruiken? Dat kan natuurlijk. Wel is het advies om in ieder geval de eerste 6 maanden geen anticonceptiemiddelen met oestrogenen te gebruiken. Dit kan namelijk de kwaliteit en hoeveelheid borstvoeding verminderen. Je kan dan het beste kiezen voor een anticonceptiemiddel zonder hormonen of met alleen progestagenen.
Anticonceptie zonder hormonen
Als anticonceptie zonder hormonen kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om condooms te gebruiken. Je hebt zowel mannen- als vrouwencondooms. Deze mag je al meteen gebruiken als het bloedverlies na de bevalling is gestopt. Een andere optie is een koperspiraal, deze kan je meestal vanaf 10-12 weken na de bevalling laten plaatsen door je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Afhankelijk van het type spiraal kan het koperspiraal tot wel 5 of zelfs 10 jaar blijven zitten. In deze blog lees je alles over verschillende soorten koperspiralen. Meer weten over anticonceptie zonder hormonen? Anticonceptiespecialist Wendy Wielenga vertelt je er in deze blog alles over.
Anticonceptie met hormonen
Als je borstvoeding gebruikt geeft, is het advies om de eerste 6 maanden geen anticonceptie met oestrogenen te gebruiken omdat dit de hoeveelheid en kwaliteit van de borstvoeding kan verminderen. Anticonceptie met alleen progestagenen is wel mogelijk. Dit is bijvoorbeeld de minipil, het hormoonspiraal, de prikpil of een implantatiestaafje in je arm. Over het hormoonspiraal en het implantatiestaafje lees je meer in deze gastblog van Wendy Wielenga, verloskundige en anticonceptiespecialist.
Deel via social media