Gebruik van hormonale anticonceptie opnieuw gedaald
Als je zwangerschap wil voorkomen, kan je een anticonceptiemethode zonder hormonen (zoals T-Safe) of met hormonen kiezen. De Stichting Farmaceutische Kengetallen houdt bij hoe vaak apothekers een hormonale anticonceptiemethode afleveren aan vrouwen. Uit cijfers blijkt dat het aantal gebruiksters van hormonale anticonceptie in Nederland in 2021 is gedaald. In 2021 verstrekten apothekers aan 1,4 miljoen vrouwen een hormonaal anticonceptiemiddel. Dit is een daling van 4% ten opzichte van 2020. We zien dus een afname in het totale gebruik van hormonale anticonceptie in Nederland. Maar hoe zit dat precies per anticonceptiemethode?
Minder vrouwen kiezen voor de combinatiepil
De combinatiepil is de meest gebruikte vorm van hormonale anticonceptie. Maar liefst 63% van de vrouwen gebruikt de combinatiepil om een zwangerschap te voorkomen. Wel verliest de pil langzamerhand aan populariteit. Het aantal vrouwen dat de eerste keuze combinatiepil gebruikten nam af met 5%. Ook tweede keuze combinatiepillen en overige combinatiepillen daalden in het gebruik.
Alternatieven: pleister of vaginale ring
Een kleinere groep vrouwen kiest voor een anticonceptiemethode waar je minder vaak aan hoef te denken: een vaginale ring of een pleister. Deze anticonceptiemethoden bevatten net als de pil ook twee hormonen. De ring kan je 3 weken achter elkaar gebruiken, de pleister vervang je 1 keer per week. Minder vrouwen gebruikten in 2021 de vaginale ring, hier is een afname van 8% te zien. De pleister werd juist vaker gebruikt, daarvan nam het gebruik toe met 12%.
Meer gebruikers progesteron-only middelen
Anticonceptiemethoden met alleen progesteron, zonder oestrogenen, werden meer gebruikt in 2021 ten opzichte van het jaar ervoor. Denk bijvoorbeeld aan de “minipil” die geen oestrogenen bevat, maar ook de prikpil.
Langwerkende anticonceptie wint aan populariteit
Steeds minder vrouwen gebruiken dus de pil, maar anticonceptiemethoden waar je niet dagelijks aan hoeft te denken winnen juist aan populariteit. In 2021 was bijvoorbeeld een toename te zien in het aantal gebruiksters van de hormoonspiraal (+3%) en het implantatiestaafje (+7%). Hierbij is rekening gehouden met het feit dat vrouwen deze methoden meerdere jaren kunnen gebruiken. In totaal gebruiken ongeveer 1,8 miljoen vrouwen in Nederland een vorm van hormonale anticonceptie.
Meer informatie
Wil je het aantal gebruiksters van hormonale anticonceptiva in 2021 en het verschil met 2020 op een rijtje zien? En weten welke vormen van hormonale anticonceptie zijn gestegen of gedaald? Je vindt alle cijfers in het nieuwsbericht van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. Meer weten over hormoonvrije alternatieven? Lees de gastblog over anticonceptiemethoden zonder hormonen.
Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen. Hormonale anticonceptie: gebruik opnieuw lager. Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 157 Nr 46.
Deel via social media
Laatst bijgewerkt op 13 juli 2023 door Titus Health Care