Noodanticonceptie zonder hormonen? Een koperspiraal is een goede optie!
Het kan iedereen overkomen: je bent twee dagen de pil vergeten, het condoom is gescheurd of je hebt spontaan seks gehad zonder anticonceptiemiddel. Gelukkig zijn er ook dan manieren om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Bijvoorbeeld een morning-afterpil of noodanticonceptie zonder hormonen: een koperspiraaltje.
Koperspiraal: noodanticonceptie zonder hormonen
Wist je dat een koperspiraal de meest betrouwbare morning-after methode is? Met een koperspiraaltje kies je voor noodanticonceptie zonder hormonen. En: na het plaatsen van een koperspiraal heb je meteen betrouwbare anticonceptie tot wel 10 jaar (T-Safe). Een koperspiraal moet binnen 5 dagen (120 uur) na onveilig vrijen worden geplaatst door een arts of verloskundige. De kans dat je na het plaatsen van een koperspiraaltje alsnog zwanger wordt is 0,1%. Daarmee is het koperspiraal de meest effectieve vorm van noodanticonceptie. De voorkeur van het Nederlands Huisartsen Genootschap gaat uit naar een T-spiraal met 380mm2 koper (T-Safe) of een hoefijzervormige spiraal met 375mm2 koper (Multi-Safe). De meest gebruikte koperspiraal in Nederland is de T-Safe. En ook heel fijn: deze is meteen 10 jaar werkzaam.
Morning-afterpil
In Nederland worden jaarlijks bij de drogist en apotheek meer dan 300.000 morning-afterpillen verkocht. Er zijn twee soorten morning-afterpillen. Een pil met het hormoon levonorgestrel en een pil met ulipristal. De pil met ulipristal moet ingenomen worden binnen 5 dagen (120 uur) na onbeschermde gemeenschap. Na het gebruik van deze pil is er een kans van 1,8% dat er toch een zwangerschap optreedt. De morning-afterpil met levonorgestrel moet binnen 3 dagen (72 uur) ingenomen worden. De kans dat er een zwangerschap optreedt na het gebruik van deze pil is 2,6%. Geef je borstvoeding? Dan moet je ook rekening te houden met het afkolven van borstvoeding na het gebruik van een morning-afterpil.
Hoe vaak wordt (nood)anticonceptie in Nederland gebruikt?
Veel vrouwen gebruiken een vorm van anticonceptie in Nederland. Maar ondanks het hoge anticonceptiegebruik loopt 1 op de 12 vrouwen van 18 tot en met 49 jaar risico op een ongeplande zwangerschap, zo blijkt uit onderzoek van Rutgers. Dit zijn vrouwen die geslachtsgemeenschap hebben zonder anticonceptie te gebruiken in hun vruchtbare jaren, maar niet zwanger willen worden.
Vergeet je wel eens de pil? Je bent niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen de anticonceptiepil vaker vergeten dan zorgprofessionals denken. In een studie van Merki-Feld (2018) geeft de helft van alle pilgebruiksters aan dat ze wel eens de pil vergeten zijn in te nemen. Daarnaast geeft 37% van de vrouwen in deze studie aan wel eens noodanticonceptie gebruikt te hebben om zwangerschap te voorkomen.
Wil je meer weten over noodanticonceptie? Kijk eens op www.morning-after.nl.
Bronnen:
- NHG-Standaard Anticonceptie
- Rutgers – Seksuele Gezondheid in Nederland (2017)
- Morning-after.nl
- Morningafterpiladvies.nl
- Cheng L, Che Y, Gülmezoglu AM. Interventions for emergency contraception. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012, Issue 8. Art. No.: CD001324. DOI: 10.1002/14651858.CD001324.pub4
- Merki-Feld GS, Caetano C, Porz TC, Bitzer J. Are there unmet needs in contraceptive counselling and choice? Findings of the European TANCO Study. Eur J Contracept Reprod Health Care. 2018 Jun;23(3):183-193
Deel via social media