Van detectiepoortjes tot MRI-scans: waarmee kan je een koperspiraal zien?
Misschien ga je bijna op vakantie en vraag je je af of de poortjes op het vliegveld reageren op je spiraaltje. En is een MRI-scan eigenlijk wel veilig als je een koperspiraal hebt? Met welke technieken zie je een koperspiraaltje wel of niet? Deze blog vertelt je meer over beeldvormende technieken en koperspiralen.
Wat zien de detectiepoortjes op het vliegveld?
Met de zomervakantie in zicht, beginnen we met de detectiepoortjes op het vliegveld. Als je gaat vliegen, moet je op het vliegveld altijd door een paar veiligheidscontroles. Één van deze controles is een detectiepoort waar je doorheen loopt. Deze poortjes vinden metalen voorwerpen bij reizigers. Dit doen vliegvelden om te voorkomen dat iemand gevaarlijke materialen meeneemt aan boord. Maar reageren deze poortjes ook op jouw koperspiraaltje? Het antwoord hierop is gelukkig: nee! De beveiligers van de luchthaven zien niet dat je een spiraaltje hebt. Het detectiepoortje reageert hier namelijk niet op. Fijn om te weten voor je op vakantie gaat!
Echoscopie: helemaal veilig
Een echo is een onderzoek om in je lichaam te kijken. De echokop zendt geluidsgolven uit en vangt ze daarna weer op. Daarna zet een computer de opgevangen geluidsgolven om in beelden. Een koperspiraal is zichtbaar op een echo. Soms controleren zorgverleners dan ook met behulp van een (vaginale) echocontrole of je spiraaltje goed in de baarmoeder zit. Een echo doet meestal geen pijn en is niet schadelijk. Een echo maken bij een spiraal is dus helemaal veilig!
En een MRI-scan?
Een MRI-scan maakt gebruik van een sterk magnetisch veld en radiogolven om gedetailleerde beelden van de binnenkant van het lichaam te maken. Tijdens de scan ligt de patiënt op een tafel die in een cilindervormige machine schuift. De machine bevat een magneet die het magnetische veld creëert. Vervolgens worden er radiogolven door het lichaam gestuurd, waardoor de atomen van het lichaam signalen uitzenden die door de machine worden opgevangen en omgezet in beelden. MRI-scans worden vaak gebruikt voor het diagnosticeren en controleren van verschillende medische aandoeningen, waaronder verwondingen, tumoren en afwijkingen in organen en weefsels.
Een spiraaltje kan worden gedetecteerd op een MRI-scan. Het is echter belangrijk om te weten dat de aanwezigheid van een spiraaltje de kwaliteit of nauwkeurigheid van de MRI-scan niet beïnvloedt. Het spiraaltje is gemaakt van niet-magnetische materialen, zoals koper of plastic, die geen problemen veroorzaken tijdens de scan. Het wordt altijd aangeraden om je zorgverlener te informeren over alle medische apparaten of implantaten die je hebt voordat je een MRI-scan ondergaat, zodat je zeker weet dat de juiste veiligheidsmaatregelen worden genomen.
Heb je toch nog vragen over beeldvormende technieken en spiralen? Raadpleeg de bijsluiter of neem contact op met je zorgverlener.
Deze blog is samengesteld met behulp van:
- Bijsluiter T-Safe
- Metalen implantaten en veiligheidscontroles op luchthavens. Pim W. van Egmond, Jore H. Willems, Kees Jan Ponsen en Bart J. Burger. NED TIJDSCHR GENEESKD. 2018;162:D3138
- Thuisarts.nl – Ik krijg een echo van mijn buik
- Enurse.nl – MRI-scan: afbeeldingen maken van organen en weefsels in het lichaam
Deel via social media