Internetmythes ontkracht: koperspiralen editie

10 mei 2023By Titus Health Care

Iedereen zoekt wel eens iets op over gezondheid en leefstijl. Het internet staat vol met waardevolle informatie. Helaas heeft ‘dokter Google’ het soms ook bij het verkeerde eind. Het kan lastig zijn om onderscheid te maken tussen wat juist is en wat niet. Daar helpen wij graag een handje bij! We beperken ons tot ons specialisme: koperspiralen. Welke internetmythes kloppen niet of niet helemaal?

“Met een koperspiraal heb je maandelijks een mini-abortus”

Dit idee komt van de foutieve gedachte dat een koperspiraal alleen werkt door de innesteling van de eicel te voorkomen. Daardoor zou er elke maand een ‘mini-abortus’ plaatsvinden. Gelukkig kunnen wij je vertellen dat dit niet klopt. Een koperspiraal werkt voornamelijk door het uitschakelen van de zaadcellen van de man. Hierdoor treedt een bevruchting dus helemaal niet op! De eicel gaat ten gronde zoals dat bij een andere cyclus zonder bevruchting ook was gebeurd. Daarna word je ongesteld. Heel soms kan het gebeuren dat er toch een bevruchting optreedt. In dat geval voorkomt een koperspiraal dat deze bevruchte eicel zich kan innestelen.

“De koperspiraal kan leiden tot onvruchtbaarheid”

Een koperspiraal voorkomt dat je zwanger wordt. De koperspiraal werkt door het vrijgeven van koperionen, wat leidt tot een reactie in de baarmoeder. Hierdoor kan sperma niet overleven en is het baarmoederslijmvlies minder geschikt voor implantatie van een bevruchte eicel. Als je de koperspiraal laat verwijderen, ben je meteen weer vruchtbaar. Je kunt dus direct weer zwanger worden. Een koperspiraal leidt simpelweg niet tot onvruchtbaarheid.

“Een koperspiraal is niet geschikt voor vrouwen die geen kind gekregen hebben”

Koperspiralen zijn ook geschikt voor vrouwen die geen kinderen hebben gekregen. Vrouwen die nooit bevallen zijn, kunnen wel een iets kleinere baarmoeder hebben. Soms kan een spiraal dan te groot zijn voor een kleinere baarmoeder. Er zijn gelukkig spiralen ontwikkeld die in een kleinere baarmoeder passen, zoals de Multi-Safe short. Een zorgverlener meet daarom eerst altijd de baarmoederlengte op en kan vervolgens een geschikte spiraal plaatsen.

“Je kan infecties krijgen van een koperspiraal”

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: een koperspiraal zorgt niet voor infecties. Spiralen zitten steriel in de verpakking. Steriel betekent ‘vrij van ziektekiemen’, zoals bacteriën en virussen. De zorgverlener zorgt er vervolgens voor dat hij of zij het spiraaltje steriel plaatst. Hierdoor is de kans minimaal dat een spiraal voor een infectie zorgt. Er is wel een iets groter risico op een infectie na plaatsing als iemand een seksueel overdraagbare aandoening heeft op het moment dat het spiraal geplaatst wordt. Dit is de reden dat een zorgverlener hiernaar vraagt en soms een soatest adviseert. Uiteindelijk krijgt slechts 1,6 per 1.000 vrouwen een infectie na plaatsing van een spiraal. Je zorgverlener kan je vertellen bij welke klachten je contact moet opnemen. Infecties kunnen goed behandeld worden.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Stel ze gerust aan ons medische team. Stuur een mail naar medical@titushealthcare.nl of vul het contactformulier in.

 

Deze blog is samengesteld met behulp van:

Internetmythes koperspiralen

Laatst bijgewerkt op 21 september 2023 door Titus Health Care