'Mijn ervaring met het koperspiraal en alles wat je moet weten', Eveline (34)

21 april 2023By Titus Health Care

Je bent op zoek naar een anticonceptiemiddel dat bij je past. Misschien past een koperspiraal bij je? Maar wat zijn de ervaringen van andere vrouwen met hun koperspiraal? In een serie blogs vroegen we vrouwen die kozen voor een koperspiraaltje naar hun ervaringen. Van jong tot oud, positieve ervaringen met het koperspiraal, maar óók als het even tegenzat. In deze blog de ervaringen van Eveline (34).

Gestart met anticonceptiepil

Mijn koperspiraal heb ik nu een jaar of 4, sinds de geboorte van mijn jongste dochter. Hiervoor heb ik vanaf mijn pubertijd jarenlang de pil geslikt. Na de geboorte van mijn eerste dochter ben ik overgestapt op een hormoonspiraal. Ik wilde de pil niet meer slikken in verband met alle hormonen en vond het idee van een spiraal en het niet meer ongesteld zijn toch wel een fijn idee.

Overstap naar koperspiraal

Toch ben ik na de geboorte van mijn tweede dochter overgestapt naar de T-Safe koperspiraal. De reden was een gevoelskwestie: ik wilde die extra hormonen helemaal niet meer in mijn lijf hebben. Dit leek mij een gezondere keuze voor mijn lichaam. Ik had een aantal vriendinnen die de T-Safe hadden laten plaatsen en zij waren hier tevreden over. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik dacht: laat ik die ook maar eens proberen. Omdat ik na mijn tweede kind eigenlijk geen kinderwens meer had, vond ik het ook een heel fijn idee dat deze 10 jaar zou blijven zitten en ik er verder geen omkijken meer naar zou hebben.

Koperspiraal en menstruatiecup

Er verder geen omkijken meer naar hebben bleek helaas niet het geval… Door gebruik van de menstruatiecup heb ik in het eerste jaar na plaatsing op een ochtend per ongeluk mijn hele spiraal eruit getrokken! Oeps… Gelukkig is het allemaal goed gekomen. Ik kreeg snel een andere spiraal en heb deze door de verloskundige in plaats van de huisarts laten plaatsen. De draadjes die eraan zitten heb ik deze keer wat korter laten knippen. Ik gebruik de menstruatiecup nog steeds en heb de spiraal er niet meer uit getrokken!

Plaatsing tweede spiraal minder pijnlijk

Achteraf ben ik blij dat de verloskundige de tweede keer de spiraal heeft geplaatst. Je kunt merken dat ze er veel ervaring mee hebben en er wordt met een echo meteen gekeken of de spiraal ook goed zit na plaatsing. Van het plaatsen zelf heb ik overigens weinig last gehad, bij beide keren. Ik moest er wel aan wennen dat ik weer ongesteld werd, na al die jaren anticonceptie met hormonen. De ene maand was het heel heftig, de andere maand viel het weer reuze mee. Daar kwam in de loop van tijd wat meer rust in; de verschillen blijven wel maar de krampen werden minder.

Mijn ervaring met het koperspiraal

Wat ik heerlijk vind is dat ik er verder niet over hoef na te denken; de spiraal doet zijn werk en het feit dat ik verder gewoon ongesteld word en mijn lichaam doet wat het hoort te doen is prettig. Soms baalde ik wel dat ik ongesteld werd als je bijvoorbeeld net op vakantie gaat of de kinderen graag willen zwemmen. Maar door het gebruik van de menstruatiecup ondervind ik er eigenlijk helemaal geen hinder van en kun je gewoon lekker doen wat je wilt. Kortom: ik ben erg tevreden met de T-Safe en raad het andere vrouwen zeer zeker aan!

Welke ervaringen hebben andere vrouwen met het koperspiraaltje?

Laatst bijgewerkt op 22 september 2023 door Titus Health Care