Dit kost een koperspiraal in 2024

20 december 2023By Titus Health Care

Met het einde van het jaar in zicht is het weer tijd om na te denken over je zorgverzekering. Als je overweegt om volgend jaar een koperspiraal, zoals T-Safe, te laten plaatsen, is het belangrijk om dit mee te nemen in je keuze voor een zorgverzekeraar. In deze blog vertellen we je alles over de vergoeding van een koperspiraal in 2024.

Kosten koperspiraal

Als eerste is het belangrijk om te weten dat de kosten voor het koperspiraal zelf en de plaatsing ervan gesplitst zijn. Laten we eerst kijken naar het spiraal zelf. Het meest gebruikte koperspiraaltje in Nederland, T-Safe, kost € 85,06. Na plaatsing ben je tot wel 10 jaar beschermd tegen zwangerschap. Of je zorgverzekeraar de kosten voor het koperspiraal vergoedt, hangt af van je leeftijd en of je aanvullend verzekerd bent:
• Jonger dan 18 jaar: anticonceptie wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering, zonder eigen risico.
• 18, 19 of 20 jaar: je zorgverzekeraar vergoedt een spiraaltje, maar je betaalt eerst je eigen risico.
• 21 jaar of ouder: anticonceptie wordt niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Je kan natuurlijk wel een aanvullende verzekering overwegen. De vergoeding varieert per aanvullende verzekering.

Kosten plaatsing koperspiraal

Je kunt je T-Safe koperspiraaltje laten plaatsen bij de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Hieronder lees je hoe het zit met vergoedingen voor de plaatsing.

  • Huisarts:
    In 2024 bedragen de kosten voor plaatsing van een spiraal € 77,85. Je zorgverzekeraar vergoedt de plaatsing en je hoeft geen eigen risico te betalen.
  • Verloskundige:
    Net als bij de huisarts kost in 2024 de plaatsing van een spiraal € 77,85. De zorgverzekeraar vergoedt meestal de kosten van de plaatsing. Bij sommige verzekeraars gaat het bedrag af van je eigen risico. Vraag dit eventueel na bij je verzekeraar.
  • Gynaecoloog:
    De kosten verschillen per ziekenhuis, maar liggen meestal rond een paar honderd euro, inclusief het spiraaltje. Deze kosten vallen onder het eigen risico.

T-Safe koperspiraal kopen

T-Safe is verkrijgbaar bij alle apotheken in Nederland. Je hebt wel een recept nodig. Als je jouw koperspiraal zelf moet betalen, kan het voordelig zijn om het spiraaltje zelf te bestellen. Je betaalt dan altijd de laagste prijs. Houd er wel rekening mee dat je het spiraaltje niet kunt declareren bij je zorgverzekeraar. Als je het spiraaltje bij de gynaecoloog laat plaatsen, is het vaak bij het tarief inbegrepen.

Nieuw koperspiraal na mislukte plaatsing

Als het plaatsen van je spiraaltje helaas niet is gelukt, hoef je bij een tweede poging het koperspiraal niet opnieuw te betalen. Je zorgverlener kan kosteloos een nieuw spiraal aanvragen. Als je wordt doorverwezen naar het ziekenhuis, kan de huisarts of verloskundige het nieuwe spiraaltje meegeven voor de gynaecoloog. Je betaalt dan een lager tarief.

Zorgverzekeringen vergelijken

Of een koperspiraal en de plaatsing worden vergoed, hangt dus af van je zorgverzekeraar. Op vergelijkingssites zoals Independer, Zorgkiezer of Zorgwijzer kan je zorgverzekeringen vergelijken om te kijken welke zorgverzekering het beste bij jouw huidige situatie past. Let op: bekijk goed of de extra premie voor anticonceptie niet hoger is dan de kosten van je koperspiraaltje. Soms is het voordeliger om de kosten zelf te betalen dan een extra aanvullende verzekering af te sluiten.

Laatst bijgewerkt op 8 januari 2024 door Titus Health Care