Kan een koperspiraal leiden tot gewichtstoename? Dit is wat je moet weten!
Kan een koperspiraal leiden tot gewichtstoename? Dat is een vraag die vaak wordt gesteld door vrouwen die geïnteresseerd zijn in de koperspiraal. Veel vrouwen kiezen voor het koperspiraaltje als anticonceptie, omdat het hormoonvrij is en zeer effectief in het voorkomen van zwangerschap. Het is bekend dat sommige anticonceptiemethoden kunnen leiden tot gewichtstoename. Dit staat dan vermeld in de bijsluiter bij de bijwerkingen. Maar hoe zit dat met een koperspiraal? Dit is wat je moet weten over koperspiraaltjes en gewichtstoename.
Wat is een koperspiraal?
Een koperspiraal is gemaakt van kunststof en koper. Het frame van de koperspiraal heeft een T-vorm of hoefijzervorm met koperdraadjes eromheen gewikkeld. Een zorgverlener brengt het spiraaltje in de baarmoeder in om zwangerschap te voorkomen. In tegenstelling tot hormoonspiraaltjes, die hormonen afgeven om zwangerschap te voorkomen, werken koperspiraaltjes door koperionen vrij te geven. De koperionen creëren een omgeving die giftig is voor sperma, waardoor bevruchting wordt voorkomen. Koperspiraaltjes zijn zeer effectief.
Kan een koperspiraal leiden tot gewichtstoename?
Gewichtstoename is geen bijwerking van koperspiraaltjes. Een koperspiraal bevat geen hormonen, dus het heeft geen directe invloed op de stofwisseling of eetlust, wat vaak geassocieerd wordt met gewichtsveranderingen. Het is belangrijk om te weten dat gewichtstoename kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder veranderingen in voeding, bewegingsgewoonten en hormonale schommelingen. Als je je zorgen maakt over gewichtstoename, overleg dan met je zorgverlener over de mogelijke oorzaken en opties ter voorkoming hiervan.
Wat zijn alternatieve opties voor hormoonvrije anticonceptie?
Weet je nog niet zeker of een koperspiraaltje iets voor je is en zoek je een anticonceptiemiddel zonder hormonen? Dan kan het de moeite waard zijn om alternatieve hormoonvrije anticonceptiemethoden te onderzoeken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een condoom, zowel voor mannen als vrouwen, te gebruiken. Hiermee voorkom je dat sperma de baarmoeder bereikt. Er zijn ook cervicale kapjes en diafragma’s die de baarmoederhals bedekken en voorkomen dat sperma de baarmoeder binnendringt. Deze methodes zijn wel minder betrouwbaar dan een koperspiraal. Benieuwd naar alle ins en outs over hormoonvrije anticonceptiemethoden? Lees dan deze blog.
Deel via social media
Laatst bijgewerkt op 14 juli 2023 door Titus Health Care