Bloedverlies bij een koperspiraal: wat kan je verwachten?

6 december 2022Door Titus Health Care

Een koperspiraal, zoals de T-Safe, kan invloed hebben op je menstruatie en de hoeveelheid bloedverlies. Wanneer kan je bloedverlies verwachten? Verandert het bloedverlies nog? Deze vragen (en antwoorden!) hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

Bloedverlies tijdens het plaatsen

De koperspiraal wordt in je baarmoeder geplaatst. Daar voorkomt het een bevruchting van de eicel waardoor je niet zwanger wordt. De zorgverlener plaatst de spiraal in je baarmoeder. Voor het inbrengen wordt de baarmoedermond met een tang vastgepakt. Dit is nodig om het spiraaltje goed te plaatsen. Het is normaal dat er hierbij wat bloedverlies optreedt. De baarmoedermond is namelijk goed doorbloed. De zorgverlener heeft vaak een maandverbandje voor je om dit op te vangen.

Bloedverlies na het plaatsen

Het bloedverlies gaat vaak na het plaatsen van de koperspiraal nog een aantal dagen door. Zorg er daarom voor dat je thuis ook maandverbandjes hebt om dit op te vangen. Je kunt na het plaatsen ook last hebben van krampen. Dit komt doordat je baarmoeder moet wennen aan de spiraal.

Bloedverlies tijdens de menstruatie

De hoeveelheid bloedverlies tijdens je menstruatie kan iets toenemen na het zetten van een koperspiraal. Ook kan je tussentijds bloedverlies hebben. Hetzelfde geldt voor  menstruatiekrampen. Vaak herstellen het bloedverlies en de krampen weer tot wat je gewend was voor de koperspiraal. Dit kan wel een poosje duren, soms 3 tot 6 maanden. Dit is de reden dat zorgverleners adviseren om de tijd te nemen om je lichaam te laten wennen aan de koperspiraal.

Menstruatiecup

Het advies is om geen menstruatiecup te gebruiken als je een (koper)spiraal hebt. De menstruatiecup kan er namelijk voor zorgen dat je de spiraal verliest. Voor meer informatie, zie de FAQ over menstruatiecups.

Vragen?

Twijfel je of je bloedverlies normaal en niet te veel is? Of heb je last van hevige buikpijn, ongewone vaginale afscheiding of koorts? Neem dan contact op met je zorgverlener. Meer informatie over T-Safe en koperspiralen? Lees verder op de pagina koperspiralen of kijk eens bij de veelgestelde vragen.

koperspiraal verschillen