Bij wie moet je zijn voor anticonceptie?

9 juli 2024By Titus Health Care

Voor advies over anticonceptie, een recept voor een anticonceptiemiddel of de plaatsing van bijvoorbeeld een spiraaltje kun je bij verschillende zorgverleners terecht. Bijvoorbeeld bij een verloskundige, huisarts, gynaecoloog of privéklinieken. Niet iedere verloskundige of huisarts schrijft anticonceptie voor, of plaatst anticonceptie. Het is dus goed om dit eerst van tevoren na te vragen. Ook kunnen de kosten of vergoeding ervoor verschillen.

Huisartsenpraktijk

Voor anticonceptieadvies en het voorschrijven van anticonceptie kan je bij de huisarts terecht. Binnen de huisartsenpraktijk zijn er soms ook verpleegkundig specialisten of physican assistants gespecialiseerd in anticonceptie. Zodra je gekozen hebt voor een middel, stuurt de arts een recept naar de lokale apotheek en kan je het vervolgens daar ophalen. Wil je een spiraaltje of een implantatiestaafje laten plaatsen? Dan wordt er voor de plaatsing een afspraak bij de huisarts (of  een van de collega’s gespecialiseerd in anticonceptie) gepland.

Voor anticonceptieadvies en/of het plaatsen van een spiraaltje of implantatiestaafje worden de kosten vergoed door de basiszorgverzekering. Voor het middel zelf (b.v. de pil, het spiraaltje, het implantatiestaafje) worden er mogelijk wel kosten in rekening gebracht. Dit is afhankelijk van de leeftijd en je verzekering. Het is goed om dit altijd van tevoren te checken.

Verloskundigenpraktijk

Je kunt bij veel verloskundigen terecht voor anticonceptie, ook als je nog niet zwanger bent geweest. Veel verloskundigen geven anticonceptieadvies, schrijven anticonceptie voor en plaatsen spiraaltjes en/of implantatiestaafjes. Je kunt op spiraalplaatsen.nl kijken voor praktijken bij jou in de buurt en contact opnemen.

Indien een verloskundigenpraktijk anticonceptie voorschrijft, kan je het middel zelf afhalen bij de lokale apotheek. Het komt ook voor dat de verloskundige het middel online bestelt en dat het wordt afgeleverd op de praktijk of bij jou thuis.

De kosten van het middel zijn afhankelijk van je leeftijd en de vergoeding vanuit de verzekering. Voor een anticonceptieconsult (advies) worden soms kosten in rekening gebracht. Het plaatsen en/of verwijderen van een spiraaltje of implantatiestaafje wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Gynaecoloog

Bij een gynaecoloog kun je alleen terecht voor anticonceptie als je een verwijzing van je huisarts en/of verloskundige hebt. Meestal is er een specifieke reden voor de doorverwijzing, bijvoorbeeld een moeizame plaatsing. Dit kan bij zowel een ziekenhuis als bij een zelfstandige kliniek. Voor een kliniek bij jou in de buurt, kijk op: spiraalplaatsen.nl.

De kosten bij de gynaecoloog zijn een stuk hoger dan bij de verloskundigenpraktijk of huisarts. De kosten gaan af van je eigen risico. Indien je een spiraal of implantatiestaafje laat plaatsen bij de gynaecoloog, zijn de kosten voor het middel zelf bij de plaatsingskosten inbegrepen.

Overige plekken

Daarnaast kan je soms ook terecht bij de GGD of abortusklinieken voor anticonceptie. Kijk op spiraalplaatsen.nl om te kijken of dit bij jou in de buurt het geval is. Het is belangrijk om altijd eerst de kosten na te vragen.

Uiteraard zijn er ook anticonceptiemiddelen die vrij verkrijgbaar zijn zoals condooms. Deze kan je op veel plekken kopen, zoals in de supermarkt of bij de drogist.

bij wie moet je zijn voor anticonceptie?

Laatst bijgewerkt op 9 juli 2024 door Karen Visser