Na het plaatsen

Als je een T-Safe spiraaltje hebt laten plaatsen, komen er misschien extra vragen in je op. Wanneer kan je bijvoorbeeld na de plaatsing weer sporten en wanneer kan je weer seks hebben? Kan je tampons of een menstruatiecup gebruiken? Kan je het spiraaltje of de draadjes voelen? Op deze pagina vind je alle antwoorden.

Na de plaatsing


Na de plaatsing van een T-Safe koperspiraaltje ben je meteen beschermd tegen zwangerschap. Je kunt een koperspiraal ook als morning-aftermethode gebruiken. Het spiraaltje moet dan binnen 5 dagen na onveilig vrijen worden geplaatst. Let op: als het spiraaltje niet tijdens je menstruatie wordt geplaatst en je hebt meer dan 5 dagen geleden onveilig gevreeën, dan moet zwangerschap eerst worden uitgesloten.

T-Safe koperspiraal verpakking

Sporten na plaatsen spiraal


Direct na de behandeling kun je je even duizelig voelen. Als dat over is, mag je naar huis. Het is verstandig om het die dag verder rustig aan te doen en niet te gaan sporten. De volgende dag mag je gewoon weer sporten.

Seks na plaatsen spiraal


Zodra je zin hebt, kan je weer gewoon vrijen. Ook direct na plaatsing van het T-Safe koperspiraal. Het spiraaltje zit veilig in de baarmoeder, het kan dus geen kwaad.

sporten na plaatsing spiraaltje

De eerste 3 maanden na plaatsing van een spiraaltje


De eerste maanden na plaatsing moet je lichaam wennen aan het spiraaltje. Je kan een hevige, langdurige of onregelmatige menstruatie hebben met buikkrampen. Na ongeveer drie maanden is je lichaam gewend aan het spiraaltje en herstelt je natuurlijke cyclus. Een klein aantal vrouwen heeft blijvend iets meer bloedverlies tijdens de menstruatie. Spreek 6 weken na het plaatsen van het koperspiraal een nacontrole af. De zorgverlener kijkt of het spiraaltje goed op zijn plaats zit en je kunt eventuele klachten bespreken.

Menstruatieproducten voor vrouwen met een koperspiraal


Als je net een spiraaltje hebt laten plaatsen, kun je het best maandverband of menstruatieondergoed gebruiken om bloedverlies op te vangen. Na een paar dagen kun je ook weer tampons gebruiken. Pas op met menstruatiecups. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen meer kans hebben om hun spiraaltje te verliezen als ze een menstruatiecup gebruiken. Alle informatie over tampons en menstruatiecups lees je in deze blog.

FAQ

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je nog meer veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Kijk eens naar de pagina met algemene informatie over koperspiralen, de pagina met informatie over bijwerkingen en klachten, zwangerschap en vruchtbaarheid en de pagina over kosten. Niet gevonden wat je zocht? Neem contact met ons op.

FAQ

Het spiraaltje wordt hoog boven in de baarmoeder geplaatst. Tijdens de menstruatiecyclus beweegt het spiraaltje in de baarmoeder en kan het dus soms iets hoger zitten, en soms iets lager. Maar zolang het spiraaltje in de baarmoederholte zit, ben je beschermd. In slechts enkele gevallen verliezen vrouwen hun spiraaltje. Als je een hard stukje voelt, betekent dit dat het spiraaltje niet goed meer op zijn plaats zit en moet je naar de arts of verloskundige gaan. Lees meer over symptomen waarop je kan letten in deze blog.

Het koperspiraal zit in de baarmoeder en voel je niet zitten, ook niet tijdens het sporten of vrijen. Na het plaatsen van een spiraal, worden de draadjes van het spiraal meestal 2 tot 3 cm van je baarmoedermond afgeknipt. Het spiraaltje kan daardoor later makkelijk verwijderd worden. Je kunt de draadjes voelen met je vinger. Soms zijn de draadjes om de baarmoedermond heen gekruld en is het moeilijker om ze te voelen. De draadjes zijn zo soepel dat je ze niet voelt tijdens het vrijen. Als je een hard stukje voelt, betekent dit dat het spiraaltje niet goed meer op zijn plaats zit en moet je contact opnemen met de zorgverlener die het spiraaltje geplaatst heeft.

Je kan na de plaatsing van je spiraaltje gewoon naar het toilet zoals je gewend bent. Je hoeft niet bang te zijn dat je mogelijk de spiraal naar buiten perst als je druk zet tijdens het poepen.

Hoeveel en hoe lang je bloedverlies hebt na de plaatsing van je koperspiraaltje, verschilt per persoon. De ene vrouw heeft geen of weinig last van bloedverlies of buikpijn na de plaatsing, de andere vrouw heeft daar wel last van. Het kan zijn dat je enkele dagen bloedverlies en krampen ervaart na de plaatsing. Twijfel je of jouw hoeveelheid bloedverlies te veel is? Of krijg je ook last van koorts? Neem dan contact op met je zorgverlener.

Als je net je spiraaltje hebt laten plaatsen, wacht dan een paar dagen voordat je weer tampons gaat gebruiken. In die paar dagen krullen de touwtjes van de spiraal zich om je baarmoedermond heen. Je hoeft (na die paar dagen wachten) niet bang te zijn dat je het spiraaltje eruit trekt als je een tampon verwijdert.

Het kan geen kwaad om seks te hebben voordat je een spiraal laat plaatsen. Wel moet je er zeker van zijn dat je niet zwanger bent op het moment dat je je spiraal laat plaatsen. Een koperspiraaltje kan tot 5 dagen na onveilig vrijen worden geplaatst als noodanticonceptie. Als je meer dan 5 dagen geleden onveilig hebt gevreeën, moet een zwangerschap eerst uitgesloten worden voordat je een spiraaltje laat plaatsen.