Alles over de koperspiraal

De Koperspiraal

Fabels

Vroeger dacht men dat koperspiralen meer ontstekingen van de baarmoeder en meer buitenbaarmoederlijke zwangerschappen veroorzaakten. Ook dacht men dat een vrouw onvruchtbaar kon worden van een koperspiraal. De hardnekkige fabel, dat er maandelijks een bevruchting plaatsvindt bij vrouwen die een koperspiraaltje hebben, doet helaas nog steeds de ronde. Alle bovenstaande beweringen zijn achterhaald. Wetenschappelijk onderzoek heeft dit aangetoond.

Feiten

Een koperspiraaltje veroorzaakt geen maandelijkse bevruchting. Het koper zorgt er juist voor dat er geen bevruchting kan plaatsvinden.
•Na het plaatsen van een koperspiraaltje ben je direct beschermd tegen een ongewenste zwangerschap.
•Een koperspiraaltje bedreigt op geen enkele manier de toekomstige vruchtbaarheid van de vrouw.
•De effectiviteit van het koperspiraaltje is niet minder dan die van de pil.

Kijk voor meer informatie over het koperspiraaltje op https://t-safe.nl/veel-gestelde-vragen-koperspiraal/.

Na de geboorte van mijn tweede kindje wilde ik een vorm van langdurige anticonceptie maar zonder hormonen. Ik kwam al snel uit bij de T-Safe spiraal omdat deze pas na 10 jaar verwijderd hoeft te worden.
De eerste tijd had ik een hevigere menstruatie en meer buikkrampen. Na een paar maanden was mijn menstruatie weer als voorheen. Vooral het feit dat ik niet meer dagelijks aan de pil hoef te denken, vind ik fijn.
Ik ben blij met mijn keuze!
Ervaring van Esther 37 jaar

tekst

Geschiedenis

Bij dieren was het al geruime tijd bekend dat een zwangerschap voorkomen kon worden door het plaatsen van een voorwerp in de baarmoeder. Ruim 100 jaar geleden begon men te experimenteren bij vrouwen met het plaatsen van een zijden ring in de baarmoeder ter voorkoming van zwangerschap. Dit mondde 40 jaar geleden uit in de ontwikkeling van een plastic spiraal, later gevolgd door het Dalkonschildje en uiteindelijk de koperspiraal.

Hoe werkt een koperspiraal?

Het spiraaltje geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper heeft een verlammend effect op de zaadcellen waardoor deze niet in staat zijn een eicel binnen te dringen. Er vindt dus geen maandelijkse bevruchting plaats! Daarnaast zorgt het koperspiraaltje voor verandering van het baarmoederslijmvlies, waardoor de eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand.

Welke soorten koperspiralen zijn er?

• T-Safe
• Flexi T
• Multi-Safe
• Gynefix

Werkingsduur

•De meeste spiralen zijn vijf jaar aantoonbaar effectief. Het T-Safe koperspiraaltje biedt 10 jaar lang bescherming tegen zwangerschap en wordt door de World Health Organization als meest effectief en veilig gezien.
Een spiraaltje kun je elk gewenst moment laten verwijderen.

Betrouwbaarheid

Recente publicaties tonen aan dat de koperspiraal een zeer betrouwbare en veilige anticonceptiemethode is. Uit verschillend wetenschappelijk onderzoek blijkt dat TCU 380 A (T-Safe) de meest betrouwbare koperspiraal is in het voorkomen van een ongewenste zwangerschap in vergelijking met de Multiload. Met de Flexi T spiraal is volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap nooit vergelijkend onderzoek uitgevoerd.

De Gynefix koperspiraal wordt toegepast bij vrouwen die eerder een spiraal hebben uitgestoten (expulsie). Het inbrengen van de Gynefix spiraal vergt een speciale inbrengtechniek, die slechts enkele gynaecologen in Nederland beheersen.

Bijwerkingen en menstruatie

Na plaatsing van de koperspiraal verlopen de eerste drie menstruatiecycli in het algemeen anders dan de voorafgaande cycli. De menstruatie is meestal heviger en gaat soms gepaard met krampen en bloedverlies. Na drie maanden herstelt de natuurlijke cyclus zich en verloopt de menstruatie meestal weer als voorheen. Zes weken na plaatsing wordt een controle geadviseerd.

Voor wie?

De koperspiraal is geschikt voor alle vrouwen die kiezen voor betrouwbare anticonceptie zonder hormonen. Bovendien is het koperspiraaltje zeer geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven. Het koperspiraaltje is echter ongeschikt bij hevig bloedverlies tijdens de menstruatie of bij myomen (vleesbomen).

Plaatsing koperspiraal

De koperspiraal wordt geplaatst door een huisarts, een gynaecoloog of een gecertificeerde verloskundige. Zes tot tien weken na de bevalling kunnen vrouwen al een T-Safe spiraaltje laten plaatsen. Het koperspiraaltje beschermt direct na plaatsing tegen een mogelijke zwangerschap.

Kijk voor meer informatie over het koperspiraaltje op de pagina Veel gestelde vragen.