Kosten
Als je voor een koperspiraaltje kiest, wat kost dat dan eigenlijk? En worden deze kosten vergoed? Hoeveel je betaalt voor een koperspiraaltje en de plaatsing ervan, kan verschillen. Als eerste is het goed om te weten dat de kosten voor het koperspiraal zelf en de plaatsing ervan gesplitst zijn. Daarnaast hangen de kosten ook af van je leeftijd, je zorgverzekering, welk spiraal je kiest en waar je het spiraaltje laat plaatsen. Op deze pagina vind je alle informatie over kosten.
Kosten koperspiraal en plaatsing
Hoeveel je betaalt voor een koperspiraaltje en de plaatsing ervan, kan verschillen. De kosten hangen onder andere af van je leeftijd, je zorgverzekering, welk spiraal je kiest en waar je het spiraaltje laat plaatsen. Als eerste is het goed om te weten dat de kosten voor het koperspiraal zelf en de plaatsing ervan gesplitst zijn.
Kosten T-Safe koperspiraal
T-Safe, het meest gebruikte koperspiraaltje in Nederland, kost €85,06. Daarmee ben je tot wel 10 jaar beschermd tegen zwangerschap. Of je zorgverzekeraar de kosten voor je koperspiraal vergoedt, hangt af van je leeftijd en of je aanvullend verzekerd bent:
- Jonger dan 18 jaar: anticonceptie wordt volledig vergoed. Je betaalt ook geen eigen risico.
- 18, 19 of 20 jaar: je zorgverzekeraar vergoedt je spiraaltje wel, maar je betaalt eerst je eigen risico.
- 21 jaar of ouder: anticonceptie wordt niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Je kan natuurlijk wel een aanvullende verzekering afsluiten. Het verschilt per aanvullende verzekering hoeveel je precies vergoed krijgt.
Als je jouw koperspiraal zelf moet betalen, kan het voordelig zijn om het spiraaltje zelf te bestellen. Als je wel voor vergoeding in aanmerking komt, dan schrijft je huisarts of verloskundige een recept voor en haal je het spiraaltje af bij de apotheek. Als je het spiraaltje bij de gynaecoloog laat plaatsen, is het spiraaltje vaak bij het tarief inbegrepen.
Kosten plaatsen koperspiraal
Je kan je T-Safe koperspiraaltje laten plaatsen bij de huisarts, verloskundige of gynaecoloog:
- Huisarts:
Je zorgverzekeraar vergoedt de plaatsing en je hoeft geen eigen risico te betalen. - Verloskundige:
Je zorgverzekeraar vergoedt meestal de kosten van de plaatsing, soms gaat het bedrag af van je eigen risico. Vraag dit eventueel na bij je zorgverzekering. - Gynaecoloog:
De kosten verschillen per ziekenhuis, maar je je betaalt al snel een paar honderd euro. Meestal zijn de kosten inclusief het spiraaltje zelf. Deze kosten tellen mee voor het eigen risico.
T-Safe koperspiraal kopen
T-Safe is verkrijgbaar bij alle apotheken in Nederland. Je hebt wel een recept nodig. Je kunt het spiraal ook extra voordelig rechtstreeks kopen in de webshop van Titus Health Care. Let op: een T-Safe die je via de website bestelt, wordt niet vergoed door de verzekeraar.
Veelgestelde vragen
Hieronder vind je nog meer veelgestelde vragen over kosten van een koperspiraal. Staat je vraag er niet bij? Kijk eens naar de pagina met algemene informatie over koperspiralen, de pagina’s over zwangerschap en vruchtbaarheid en bijwerkingen en klachten of alle informatie over na het plaatsen. Niet gevonden wat je zocht? Neem contact met ons op.
Als de plaatsing niet is gelukt, hoef je bij een tweede plaatsing het koperspiraal niet opnieuw te betalen. Je zorgverlener kan bij ons gratis een nieuw spiraal aanvragen. Als je wordt doorverwezen naar het ziekenhuis, kan de huisarts of verloskundige het nieuwe spiraaltje meegeven voor de gynaecoloog. Je betaalt dan een lager tarief. De code die de gynaecoloog hanteert is: DBC-code zorgproduct: 210301015, DBC-zorgactiviteit: 037180.
De kosten verschillen per ziekenhuis, maar je je betaalt al snel een paar honderd euro. Meestal zijn de kosten inclusief het spiraaltje zelf. Deze kosten tellen mee voor het eigen risico. Lees alles over kosten in deze blog.
Als je de kosten voor verschillende anticonceptiemethoden gaat vergelijken, is het goed om ook te kijken hoe lang elk middel werkt. Zo kunnen bijvoorbeeld de eenmalige kosten van een langwerkend anticonceptiemiddel (zoals een spiraaltje of implantatiestaafje) hoger liggen dan de kosten voor een kortwerkend middel (zoals een pil). Maar, je bent dan ook voor meerdere jaren beschermd. Zo kan het nuttig zijn om na te gaan hoeveel je anticonceptie kost per maand of per jaar. Tot 18 jaar is anticonceptie gratis. Tussen 18 en 21 jaar wordt het vergoed vanuit de basisverzekering, maar gaat het wel af van je eigen risico. Boven de 21 moet je anticonceptie zelf betalen, tenzij je een aanvullende zorgverzekering hebt. Hier lees je meer over de kosten van een spiraaltje laten plaatsen.