Algemene informatie T-Safe

Hoe werkt een koperspiraal en hoe lang is een koperspiraaltje veilig? Wat zijn de voor- en nadelen van een koperspiraal als anticonceptie? Is een koperspiraaltje voor mij geschikt en wanneer kan ik geen koperspiraal gebruiken? Hoe betrouwbaar is het spiraaltje en hoe gaat het plaatsen en verwijderen? Alle algemene informatie over het T-Safe koperspiraal vind je op deze pagina.

Een T-Safe koperspiraal


Het T-Safe spiraaltje heeft een T-vorm en is gemaakt van kunststof en koper. T-Safe is een betrouwbaar koperspiraal van hoge kwaliteit, ideaal voor vrouwen die kiezen voor hormoonvrije anticonceptie. Je behoudt je natuurlijke cyclus en je kunt zorgeloos vrijen. T-Safe werkt ook als noodanticonceptie als het binnen vijf dagen na onveilig vrijen geplaatst wordt.

T-Safe in hand - Hormoonvrije anticonceptie

Werking T-Safe koperspiraal


Een koperspiraal geeft in de baarmoeder geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen en maakt ze inactief, zodat er geen bevruchting kan plaatsvinden. Ook zorgt koper ervoor dat een eicel niet in de baarmoederwand kan innestelen. Een koperspiraal werkt meteen na plaatsing en is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie. T-Safe is het meest effectieve koperspiraal en mag tot 10 jaar blijven zitten.

Natuurlijk kun je het spiraaltje ook voor een kortere periode gebruiken. Een koperspiraaltje werkt óók als morning-afterspiraal als het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen. Het spiraaltje zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies verandert, waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand.


Betrouwbaarheid T-Safe koperspiraal


Het T-Safe koperspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie, het is meer dan 99% betrouwbaar. T-Safe is het meest gebruikte koperspiraal in Nederland en voldoet aan de hoogste internationale kwaliteitseisen. Groot voordeel: je hoeft niet iedere dag aan anticonceptie te denken.

Plaatsen, verwijderen, vervangen spiraal

Plaatsing


Voor plaatsing van de T-Safe koperspiraal kan je terecht bij de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Ook kan je het spiraaltje bij diverse zelfstandige klinieken laten plaatsen. Op spiraalplaatsen.nl vind je een overzicht van verloskundigen en klinieken in jouw regio.

Het plaatsen van een T-Safe koperspiraal is eenvoudig en gaat vrij snel. Het spiraaltje wordt meestal tijdens of vlak na de menstruatie geplaatst om er zeker van te zijn dat je niet zwanger bent. Ook gaat het plaatsen dan iets gemakkelijker.

Voor het plaatsen controleert je zorgverlener de ligging van je baarmoeder. Daarna wordt een speculum (eendenbek) in de vagina ingebracht om de baarmoedermond goed te kunnen zien. Om te weten of de baarmoeder geschikt is voor het spiraaltje wordt met een sonde (dun staafje) de lengte van de baarmoeder opgemeten. De arts/verloskundige schuift daarna via de inbrenghuls de spiraal in de baarmoeder. Tot slot worden de draadjes afgeknipt.

De daadwerkelijke plaatsing duurt ongeveer 5 minuten. Je zorgverlener zal je tijdens dit proces begeleiden.


Verwijdering


Het verwijderen van het T-Safe koperspiraal is heel eenvoudig. Je zorgverlener trekt aan de draadjes en zo wordt het spiraal verwijderd. Dit kan kort pijn doen, maar het gaat heel snel. Het is mogelijk om na verwijdering meteen weer een nieuw spiraal te plaatsen.


Voor wie is T-Safe geschikt?


T-Safe is ideaal voor vrouwen die een voorkeur hebben voor hormoonvrije anticonceptie. Je behoudt je natuurlijke cyclus en kiest een betrouwbare vorm van anticonceptie. Een koperspiraal is geschikt voor bijna alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd, van de eerste menstruatie tot de overgang. T-Safe is bijvoorbeeld zeer geschikt voor:

  • Vrouwen die hun natuurlijke cyclus willen behouden
  • Vrouwen die geen hormonale anticonceptie willen of kunnen gebruiken
  • Vrouwen die geen permanente oplossing willen in de vorm van sterilisatie, maar wel langdurig betrouwbare anticonceptie willen
  • Vrouwen die niet iedere dag aan anticonceptie willen denken
  • Vrouwen met een onregelmatig, druk leven
  • Vrouwen met beperkte financiële middelen


Voordelen T-Safe


  • Anticonceptie zonder hormonen.
  • Je hoeft niet dagelijks aan anticonceptie te denken.
  • Het T-Safe koperspiraaltje werkt tot wel 10 jaar.
  • Je kan T-Safe veilig gebruiken als je borstvoeding geeft.
  • T-Safe is een betrouwbaar koperspiraaltje.
  • In Nederland is T-Safe is het meest gebruikte koperspiraal.
  • T-Safe voldoet aan de hoogste kwaliteitsstandaarden.
  • Na verwijdering ben je direct weer vruchtbaar.

Nadelen T-Safe


In de eerste drie maanden na plaatsing kan je menstruatie anders zijn dan normaal. De meeste vrouwen hebben weinig tot geen last van het koperspiraal, maar anderen kunnen wel bijwerkingen hebben, zoals:

  • een hevige, langdurige en/of onregelmatige menstruatie
  • (soms hevige) buikkrampen
  • tussentijds bloedverlies

Na ongeveer drie maanden is je lichaam gewend aan het spiraaltje en herstelt de natuurlijke cyclus zich. Een klein aantal vrouwen heeft blijvend iets meer bloedverlies tijdens de menstruatie. Koperspiraaltjes zijn minder geschikt voor vrouwen die van nature hevig menstrueren en hier last van hebben.


Wanneer geen koperspiraal gebruiken?


Je mag geen koperspiraal gebruiken bij:

  • zwangerschap
  • onverklaarbaar vaginaal bloedverlies
  • een actieve ontsteking van het genitale stelsel
  • een afwijking van de baarmoeder
  • maligne aandoeningen van het genitale stelsel
  • de ziekte van Wilson
  • een koperallergie

FAQ

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je nog enkele veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Kijk eens naar de pagina over bijwerkingen en klachten, de informatie over na het plaatsen, zwangerschap en vruchtbaarheid en de pagina over kosten. Niet gevonden wat je zocht? Neem contact met ons op.

FAQ

Een koperspiraal beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s), ook niet tegen HIV/aids. Voor bescherming tegen soa’s dien je een condoom te gebruiken.

Diverse studies tonen aan dat 3,0 Tesla MRI-procedures veilig zijn voor patiënten met een koperspiraal. Geef wel van tevoren bij de radioloog aan dat je een koperspiraaltje hebt. Hoe dit precies zit, lees je in deze blog over beeldvormende technieken: van detectiepoortjes op het vliegveld tot echoscopie en MRI.

T-Safe is het meest gebruikte koperspiraal in Nederland. Daarnaast zijn er nog andere soorten koperspiraaltjes. Welke soorten er zijn en wat de verschillen zijn, lees je in deze blog. Welk spiraaltje het beste bij jou past, hangt van veel factoren af. Overleg daarom altijd samen met zorgverlener welk spiraal voor jou het meest geschikt is.

De plaatsing van een T-Safe koperspiraal kan voor sommige vrouwen onprettig en soms zelfs pijnlijk zijn. Vrouwen die al een kind hebben gekregen, hebben er over het algemeen minder of zelfs geen last van. Je kunt op de avond voor de plaatsing twee naproxen 275 of één ibuprofen 400 innemen en een uur voor de plaatsing opnieuw dezelfde dosis. Indien nodig neem je daarna gedurende een paar dagen 3x daags een tablet naproxen of ibuprofen. Dit helpt de baarmoeder en de spieren in de omgeving daarvan ontspannen, waardoor het plaatsen van het spiraaltje en eventuele krampen erna als minder pijnlijk ervaren worden. Een plaatselijke verdoving is soms ook mogelijk. Bespreek dit van tevoren met je zorgverlener.

Een spiraaltje kan geplaatst worden vanaf de eerste menstruatie: er is geen minimumleeftijd voor een spiraaltje. Houd er wel rekening mee dat de plaatsing van een spiraaltje samengaat met een gynaecologisch onderzoek. Het is belangrijk dat je jezelf hier comfortabel bij voelt.